Artikkelin lukemiseen vaadittava aikainvestointi: alle 18 minuuttia.
Tavoitteiden asettaminen on kriittisen tärkeää ja suurin osa ihmisistä pilaa elämänsä sillä, etteivät aseta itselleen minkäänlaisia tavoitteita. Kyky toimia tavoitteellisesti on yksi elämän tärkeimmistä taidoista ja sitä ei opeteta koulussa riittävästi. Oikeastaan sitä ei opeteta koulussa yhtään.
Valmennuspiireissä tavoitteiden asettaminen on varsin tuttua puuhaa. Tosin yllättävän monella valmentajalla ei ole selkeitä tavoitteita bisnekselle tai itselleen. Minusta se on käsittämätöntä. Jos sinä olet yksi näistä valmentajista, nyt on hyvä tilanne ottaa hetki aikaa ja tehdä pieni realitycheck.
Minä kerron sinulle nyt mistä tavoitteissa on oikeasti kysymys. Kerron myös, mitkä ovat pahimmat kuolemansynnit tavoitteiden asettamisessa ja miten tavoitteen voi saavuttaa helposti, yksinkertaisesti ja ilman stressiä epäonnistumisesta käyttämällä varman voittamisen kaavaa.
Jotta ei jää epäselväksi mitä tavoite tarkoittaa, kaivoin sille määritelmän Wikipediasta.
Tavoite siis on “päämäärä, jonka henkilö yrittää saavuttaa”.
Miksi sitten lukea juuri tämä artikkeli tavoitteista, kun tarjolla on varmasti sata muutakin? Tässä siihen mielestäni tärkeimmät syyt. Näistä voit jo päätellä, että kannattaako lukea eteenpäin.
- Suurin osa tavoitteellisuuteen liittyvistä blogikirjoituksista on täynnä kliseitä, tyhjää hypeä, inspiraatiota ja ne eivät ota huomioon sitä kuinka laiska ja tyhmä ihminen oikeasti on. Kyllä. Laiska ja tyhmä. Minä ja sinä, molemmat.
- Monet tavoitteellisuuteen liittyvät postaukset eivät ole soveltaneet pareton periaatetta riittävästi. Usko pois, myös tavoitteiden asettamisessa on olemassa se olennaisin 20 prosenttia, jolla saadaan 80 prosenttia tuloksista. Suurin osa muista asioista on sellaisilla jutuilla hifistelyä, joilla ei ole mitään tai on hyvin vähän, merkitystä.
- Minulla meni aivan hemmetin kauan tämä artikkelin kirjoittamiseen. Toki käyttämäni aika ei sinua liikuta, eikä pidäkään, mutta se syy miksi sitä aikaa meni on seuraava: Myös minulla on vaikeuksia keskittyä olennaiseen. Tiedän tavoitteiden asettamisesta aivan liikaa ja minulla meni hitosti aikaa, että pystyin katsomaan oman hevonpaskani läpi ja kuorimaan siitä jotain olennaista. Olenko nyt ytimessä? En lähelläkään. Tämä artikkeli on on aivan liian pitkä.
- Olen kokeillut monenlaista, mutta en ole mentaliteetiltani huippusuorittaja. En jaksa hakata loputtomasti päätä seinään, vaan yritän etsiä aina sitä mikä tuottaa parhaimmat tulokset ja vähimmällä vaivalla. Jos haluat pumpata itsesi täyteen sisua ja tehdä joka päivä tunnin motivaatiopumppaukset aamuisin, niin olet väärässä paikassa ja lukemassa väärää artikkelia. Jos haet motivaatiosi pääasiallisesti instagramin motivaatiokuvista, niin ehkä tämä artikkeli ei ole sinua varten.
- Ehkä tyylini kirjoittaa puhuttelee juuri sinua. Loppujen lopuksi kaikki jauhavat samoista asioista kaikissa koulutuksissa ja valmennuksista. Sinun pitää etsiä itsellesi se tyyppi, kenen tyyli puhuttelee juuri sinua. Minä tiedän, että omani ei sovi kaikille, mutta jos se sopii sinulle, jatka lukemista.
Jos nämä syyt riittävät siihen, että saan vartin aikaasi, hienoa. Se on kallein resurssi mitä on ja en oleta, että annat sitä helposti pois.
”Sinulla on kaksi elämää, toinen alkaa heti kun tajuat, että sinulla on vain yksi elämä.”
Tavoitteiden pointtihan ei ole saavuttaa niitä tavoitteita, mitkä olet asettanut. Se on oikeastaan täysin sivuseikka ja pelkkä bonus. Tavoitteiden oikea tarkoitus on saada sinut kasvamaan ihmisenä. Elämä kun ei ole staattista, varsinkaan ihmisen näkökulmasta.
Me kaikki olemme täällä vain pienen hetken. Sen aikana me kasvamme ja sitten lopuksi kuolemme. Masentava fakta, mutta se pitää sisällään toivon kipinän.
Elämän laki on, että kaikki mikä ei kasva, kuolee. Kaikki asiat mitä et aktiivisesti kehitä, rapistuvat. Jos et pyri aktiivisesti jotakin kohti, todennäköisesti liikut passiivisesti taaksepäin.
Moni ajattelee tätä masentavana seikkana. He ajattelevat, että olisi hienoa, jos projekti nimeltä oma elämä olisi joskus valmis.
Se on virheellinen ajatus.
Kun kaikki osa-alueet elämässäsi on kunnossa (raha, terveys, oma psyyke, ihmissuhteet, henkisyys…), ainoa motivaation lähde mitä sinulle jää on loputon oppiminen ja muiden ihmisten auttaminen ja opettaminen. Toki moni ei pääse lähelle tätä johtopäätöstä, johtuen siitä, että noita kaikkia elämän kaikki osa-alueita ei saada kuntoon. Kokeile omalla kohdallasi ja huomaat, että olen oikeassa.
Kasvu on hienoa. Se on elämää. Staattisuus on kuolemaa, masennusta ja ahdistusta. Ainakin ihmiselle.
Tässä loputtomassa kasvun oravanpyörässä tavoitteet tulevat kuvaan. Ne ovat järjetöntä kamppailua kuolemaa ja eroosiota vastaan.
Kyllä. Järjetöntä kamppailua.
Joku saattaa tässä vaiheessa kysyä, että miksi sitten ylipäätään tehdä mitään, jos pelin lopputulos on kuitenkin kuolema? No siksi, että elämä nyt on vaan hauskempaa, kun tekee jotain. Jos tekee vielä fiksuja asioita, myös maailma saattaa liikahtaa muutamalla asteella parempaan suuntaan.
Tavoitteet antavat sinulle suunnan, johon olet aikeissa kasvaa ensin. Esimerkiksi jos sinun varallisuutesi on nyt 20 000 euroa, sen saaminen miljoonan euroon vaatii jotain. Se vaatii sen, että olet jollain merkittävällä tavalla erilainen ihminen kuin olet tällä hetkellä.
Sinun täytyy kasvaa. Tavoitteiden tarkoitus on tehdä sinusta enemmän, kuin olet nyt.
8 tapaa tunaroida tavoitteet täydellisesti
Tyylilleni on ominaista mennä asioihin sisään hiukan negatiivisesta kulmasta. Siksi aloitan tyypillisimmistä mokista mitä me ihmiset teemme, kun ryhdymme suunnittelemaan elämäämme ja asettamaan tavoitteita.
1. Ei ole tavoitetta ollenkaan.
No pahin moka on, ettei ole tavoitetta ollenkaan. Ei elämän tarvitse olla jatkuvaa huippusuoritusta, mutta olisi hyvä aina välistä tarkistaa mihin suuntaan asioiden kanssa haluaa edetä.
Jos sinulla ei ole mitään suuntaa ja et ole päättänyt mitä kohti haluat elämäsi viedä, on hyvin vaikeaa päätyä sinne. Pahinta on, jos joudut osaksi jonkun toisen suunnitelmaa. Voi olla, että hän ei ole miettinyt kovinkaan kummoista roolia sinulle tarinassaan.
Rakenna itse oma elämäsi tai joku rakentaa sen sinulle. Jos et uskalla tehdä niin, aseta ensimmäiseksi tavoitteeksi hankkia riittävä uskallus tehdä niin. Jos et usko, että sen voi tehdä, aseta ensimmäiseksi tavoitteeksesi hankkia se usko, että niin voi tehdä.
Mene niin syvälle, että homma ratkeaa. Minäkin olen joutunut työstämään sellaisia uskomuksia kuten “en ansaitse mitään hyvää elämääni” tai “minulla ei ole oikeutta yrittää parantaa elämäni laatua”. Kun nuo onnistuneesti heittää romukoppaan, voi siirtyä eteenpäin.
Jos teet noista uskomuksista osan identiteettiäsi, sinulla ei ole mitään toivoa. Olet paljon enemmän kuin uskomuksesi, ajatuksesi tai tilapäiset tunnetilasi.
2. Et aseta tavoitetta, koska et tiedä miten sen voi saavuttaa tai et usko, että voit saavuttaa sen!
Tavoitteiden pointti on alkaa ohjata sinua kohti sitä suunnitelmaa, jolla sen tavoitteen saavuttaa. Tavoitteiden pointti ei ole, että sinulla on luodinkestävä suunnitelma heti käsissäsi. Tavoitteiden pointti on ryhtyä rakentamaan sitä uskoa, että voit saavuttaa tavoitteesi. Tavoitteiden pointti ei ole, että sinulla on 100% itseluottamus onnistumisesta jo nyt.
Kun tiedät mitä haluat ja miksi sitä oikeasti haluat, alitajuntasi ryhtyy suodattamaan sinulle olennaisia asioita ja mahdollisuuksia, jotka liittyvän tavoitteeseesi. Mielemme kiinnittää automaattisesti huomiota vain pariin asiaan: mahdollisiin uhkiin ja kaikkeen mikä on meille arvokasta.
Kun olet asettanut tavoitteen ja upottanut sen alitajuntaasi, kaikki siihen liittyvät asiat ovat yhtäkkiä mielessäsi arvokkaita. Sen seurauksena, alat näkemään tavoitteeseesi liittyviä mahdollisuuksia kaikkialla ja suunnitelmaa alkaa hahmottua. Alat ehkä pikkuhiljaa myös rakentaa sitä uskoa oman tavoitteesi saavuttamiseen. Elämääsi ilmestyy ihminen, joka uskoo sinuun tai jonkinlainen mentorintapainen, joka potkii sinua perseelle.
Suurin osa ihmisistä keskittyy siihen mikä on pielessä ja he löytävät ongelmia elämästään enemmän ja enemmän. Tee sinä toisin, vaikka se onkin lähtökohtaisesti vaikeampaa kuin olosuhteiden surkuttelusta saatavassa sympatiassa rypeminen.
3. Et ole rehellinen itsellesi omista motivaatiotekijöistäsi
Moni meistä leikkii aivan liian suurta pyhimystä. Laihduttamisen motivaatiotekijäksi muotoillaan trendikkäästi “haluan olla terveempi” vaikka oikea motivaatiotekijä on “tehdä kaikista lihavista ystävistäni kateellisia vihamiehiä ja – naisia. Lisäksi haluan ihailevia katseita rannalla.”.
Motivaatiotekijäsi voi olla kuinka synkkiä ja pimeitä hyvänsä, kunhan tavoite on järkevä ja vie sinun elämääsi ja muiden ympärillä olijoidesi elämää parempaan suuntaan.
Omat tavoitteet yleensä voidaan saavuttaa vain toisten palvelemisen ja oman kasvun kautta. Ainakin, jos kyseessä on taloudelliset tavoitteet. Sillä seikalla ei ole oikeastaan mitään väliä, että se ovatko motivaatiotekijäsi alussa turhia, typeriä, itsekkäitä tai mikä tahansa muuta ”arveluttavaa”.
Motivaatiotekijät yleensä myös muuttuvat jalommiksi, kun matkaa taittaa riittävän pitkään. Se on sitä ihmisenä kasvua.
4. Alimittainen tai ylimittainen tavoite
Jaan päässäni ihmiset yleensä kahteen kategoriaan. He ovat joko mikro-ihmisiä, eli tykkäävät nyprätä pikkuasioiden kanssa, näkemättä kokonaiskuvaa tai pyrkimättä mihinkään suurempaan.
Tai sitten he ovat makro-ihmisiä ja tykkäävät fiilistellä ison kuvan juttuja, mutta eivät saa oikeasti mitään aikaan käytännössä. Todella harvoin tapaan molempia ominaisuuksia samassa ihmisessä. Luultavasti tästä syystä tiimitoiminta voi olla niin tehokasta. Yksi hoitaa haaveilun ja toiset haaveiden toteuttamisen.
Eli käytännössä mikro-ihmiset sortuvat liian helppoihin ja itsestään selviin tavoitteisiin ja makro-ihmiset asettavat täysin epärealistisia tavoitteita. Sinun täytyy löytää jonkinlainen kauhun tasapaino ja miettiä sitä, että mikä on sinulle riittävän kova tavoite. Sellainen, ettei sen saavuttaminen ole täysin varmaa, muttei kuitenkaan mahdotonta.
5. Tavoite on täysin epäselvä ja epäkonkreettinen kaaostavoite
Tavoitteen täytyy olla konkreettinen ja mitattava. Mikään “haluan olla rikas” tai “haluan olla terveempi” ei riitä. Kuinka rikas? Kuinka terve ja millä tavalla? “Liiketoimintani on kannattavaa.” Kuinka kannattavaa? Paljonko haluat rahaa?
Vaikka alitajunta onkin tehokas prosessori, ei se voi auttaa sinua, jos et oikeasti päätä mitä tavoitteesi konkreettisesti sinulle tarkoittaa.
Olet ehkä joskus huomannut, että maalitauluissa keskelle osuminen tuottaa parhaat pisteet. Myös elämässä kannattaa tähdätä parempien pisteiden perässä maalitaulun keskelle, ei naapurin talon seinään.
6. Täysin epärealistiset aikarajat tai ei aikarajaa ollenkaan
Huominen on siitä mystinen paikka, että siellä ilmeisesti asuu 99% ihmisen motivaatiosta, tuloksista ja tuottavuudesta.
Aikaraja on tärkeä sen takia, että et sorru vitkasteluun. Moni haaveilee elämänsä remontoimisesta sitten kun (on jo liian myöhäistä).
• Pistetään liiketoiminta kuntoon sitten, kun kiireet lakkaa…
• Pistetään toimimattomassa parisuhteessa ero vireille sitten, kun lapset on aikuisia…
• Aloitan lenkkeilyn sitten, kun tulee urheilukenkien alennusmyynti ja saan lenkkikengät halvemmalla….
Väitän, että ihmisen luovuus on korkeimmillaan, kun hän yrittää keksiä itselleen kaikenlaisia tekosyitä, miksi hän ei voi tai pysty tekemään jotain, mitä hänen olisi välttämätöntä tehdä.
Kannattaa muistaa, että pelolla on tuhat naamiota ja se valitsee aina sellaisen niistä, mikä tuntuu meille jotenkin ”järkevältä”.
Aseta aikaraja ja aseta itsellesi myös seuraukset siitä, että jos aikataulu ei pidä. Lyö vetoa tai ja aseta itsesi alttiiksi julkiselle nöyryytykselle. Pistä itsesi raportoimaan etenemisestäsi joka päivä. Kivun välttäminen on 67% motivaatiosta vaikka kaikenlaiset pakkopositiiviset ja passiivisaggressiiviset elämäntapahipit väittävätkin jotain muuta.
Toinen aikarajoihin liittyvä ongelma on liiallinen kiire. Olen seurannut vierestä kun eräs henkilö on yrittänyt laihduttaa pikadieettien avulla viimeiset 10 vuotta. On tuntunut olevan niin kiire ihannepainoon, että siitä tavoitteesta on ajauduttu sellaiset 20 kiloa väärään suuntaan.
Jotta olisin täysin ristiriitainen, kehotan sinua olemaan myös armollinen ja antamaan itsellesi riittävästi aikaa. Silloin voit kulkea kohti tavoitetta rauhassa. Unohda se instragramin ja facebookin tarjoama tilapäinen pumppimotivaatio. Käytä sitä hyödyksesi jos tarvitset ajoittaista boostia, mutta mielenterveytesi ja tahdonvoimasi näkökulmasta, on fiksumpaa hyödyntää myös muita lähestymistapoja
Meissä ihmisistä on sellainen ongelma, että me aina aliarvioimme vaadittavan työmäärään lyhyellä aikavälillä ja yliarvoimme sen pitkällä. Tämä tarkoittaa, että puolessa vuodessa olet todennäköisesti edennyt vähemmän kuin kuvittelit. Toisaalta taas, jos jatkat matkaa, olet kolmen vuoden päästä järkyttävästi pidemmällä kuin kuvittelit.
”Take the long way, it is the only shortcut guaranteed to work.” – Seth Godin
7. Negatiivinen tavoite
Moni ymmärtää tavoitteiden asettamisen hiukan nurinkurin. Tällä tarkoitan sitä, että moni sortuu listailemaan asioita mitä ei halua elämäänsä ja pitää tätä jonkinlaisen tavoitteellisuutena. Toki on hyvä tietää mitä haluaa välttää, mutta niiden ei-haluttavien asioiden jatkuva hokeminen ei auta mitään.
Se on sama asia kuin yrittäisi purjehtia Amerikkaan välttelemällä Tanskaa. Tai kuin yrittäisi ajaa Helsinkiin, keskittymällä peruuttamaan poispäin Oulusta. Toki voit välttää Tanskan tai Oulun, mutta mitään takeita ei ole, että päätyisit sinne minne haluaisit (Amerikkaan tai Helsinkiin).
Miksi tällainen ”poispäin ongelmista”-tyyppinen lähestymistapa on tavoitteiden asettamisen kannalta huono vaihtoehto? Se johtuu siitä, että meidän mielellämme on sellainen ominaisuus, että se ei voi olla kovin moneen asiaan keskittynyt yhtä aikaa.
Käytännössä me voimme olla keskittyneinä vain yhteen asiaan kerrallaan.
Eli jos keskityt menemään pois päin jostain, niin voi olla, että peruutat epähuomiossa kohti jotain sellaista, mitä et myöskään halua. On järkevämpää pitää fokus siellä mitä haluat. Sitten ainakin liikut oikeaan suuntaan.
Voit vilkuilla välillä peräpeiliin ja muistuttaa itseäsi siitä, mitä et halua, niin saat hiukan ekstramotivaatiota matkaasi.
8. Asetat tavoitteen, saavutat sen ja et silti ole onnellinen!
Andy McCoy on sanonut hyvin: ”Sun täytyy varoo mitä sä haluut, koska sä voit saada sen.”
Andy puhuu asiaa, koska monet ihmiset eivät ole kovinkaan tarkkoja siitä, mitä asioita he toivovat elämäänsä. Esimerkiksi liiketoiminnassa joku voi toivoa todella isoa liikevaihtoa puljulleen. Sehän on varsin hieno tavoite.
Paitsi että ei ole.
Liikevaihtohan ei kerro mistään muusta kuin siitä, paljonko rahaa liikkuu firmaan (tai sen lävitse). Esimerkiksi 500 000 euron liikevaihto ei paljoa lohduta, jos siitä on katetta kaksi prosenttia, eli 10 000 euroa. Mieluummin tekee 40 000 euron liikevaihdon ja ottaa puolet siitä katetta, siinäkin on yhteensä 20 000 euroa ja varmasti tarvitsee heilua ajallisesti huomattavasti vähemmän.
Kannattaa myös muistaa, että me emme itse asiassa edes halua saavuttaa asettamaamme tavoitetta. Me haluamme sen tunteen, minkä me kuvittelemme tavoitteen saavuttamisen meille antavan. Oli se sitten itsevarmuutta, arvostusta tai rakastetuksi tulemisen tunnetta.
Tässä voi tapahtua juuri tuo Andyn kommentissa oleva piilevä viisaus. Saat sen mitä haluat ja se ei tee sinua onnelliseksi.
Näin käy esimerkiksi monille lottovoittajille. Kaikki rahahuolet ratkeaa kerralla ja fiilis on hetken aikaa aivan hekumallinen. Ongelma on, että lottovoittajalla ei yleensä ole riittävää psykologiaa sellaisen rahamäärän hallinnointiin ja sen kanssa elämiseen.
Yleensä tämä uusiomiljonääri löytää itsensä enemmän veloista 10 vuoden kuluttua, kuin oli ennen lottovoittoaan. Ihminen palauttaa nopeasti omaisuutensa sille tasolle. missä hän psykologisesti tuntee ”ansaitsevansa olevan”. Moni päätyy myös luovempiin ratkaisuihin, kuten itsemurhaan tai alkoholismiin.
Kaikista parhaiten pärjäävät ne, jotka jatkavat lottovoittonsa jälkeen suurin piirtein sitä normaalia elämää ja ymmärtävät, ettei rahan paljous muuta perusasioita miksikään. Parhaat asiat elämässä ovat yleensä ilmaisia. Toki rahalla voi pitää hauskaa, mutta pelkkä raha ei jaksa kantaa kovin pitkälle.
Kun asetat tavoitteen, mieti tarkkaan ”miksi minä haluan saavuttaa tämän? Mitä tunnetta kuvittelen sen tuovan itselleni? Millaiseksi ihmiseksi ajattelen tuon tavoitteen saavuttamisen minusta tekevän?”.
Jos huomaat, että vastaus on selkeä tunnetila, on sama keskittyä kehittämään itseensä enemmän sitä tunnetilaa, ominaisuutta tai tekemistä, jolla tunnetila saavutetaan. Turha sitoa sitä johonkin ulkoiseen meriittiin.
Ryhdy olemaan se tunne ja olet jo tavoitteessasi.
Varman voittamisen kaava: saavuta tavoitteesi helposti, yksinkertaisesti ja ilman stressiä epäonnistumisesta
Daniel Sa Nogueira on sanonut, ettei hän usko itsekurin olemassaoloon. Minä uskon, että se on olemassa, mutta sitä on niin rajallisesti, ettei sen varaan kannata laskea mitään.
Ainoa asia mihin itsekuria kannattaa käyttää on väistämättömyysajattelun soveltamiseen.
Mitä on väistämättömyysajattelu?
Väistämättömyysajattelu on sitä, että järjestät olosuhteesi niin, että on väistämätöntä, että tavoitteesi toteutuvat.
Itsekuria käytät vain siihen, että järjestelet olosuhteesi oikein ja annat ajan tehdä tehtävänsä.
Kun optimoit olosuhteesi oikein, alat muuttua automaattisesti sellaiseksi ihmiseksi, joka väistämättä saavuttamaan asettamasi tavoitteen.
Vastaa näihin kysymyksiin ja luot itsellesi luodinkestävän suunnitelman viidessä minuutissa. Viidessä minuutissa! Holy fucking shit! Jos viisi minuuttia on liikaa, on olemassa myös alle minuutin versio kiireisille. Sen löydät tämän linkin takaa.
1. Mikä on se konkreettinen tavoite minkä haluat saavuttaa? (Konkreettisella tarkoitetaan mitattavaa. Jos et voi mitata tai todentaa asiaa mitenkään, et voi tietää, oletko saavuttanut tavoitteesi vai et. Rahaa, euroja, kiloja, tunnetta, mitä?)
2. Miksi haluan saavuttaa tavoitteen? (Jos sinulla on huono syy tavoitteen saavuttamiseen, et jaksa tehdä asian eteen mitään. Tässä etsitään tunnetta tavoitteesi polttoaineeksi.)
3. Millainen ihminen minun pitää olla, että saavutat tuon tavoitteen helposti? (tavoitteiden pointtina on kasvaa, niin miksei saman tien hiukan funtsia sitä, että millaiseksi tyypiksi tässä ollaan ryhtymässä)
4. Keiden seurassa hengaamalla minusta tulee tuollainen ihminen väkisin? (olemme keskiarvo niistä viidestä henkilöstä keiden kanssa vietämme aikaamme eniten)
5. Mitä minun pitää tehdä, että saan pääsen tuollaisten ihmisten seuraan? (Jos tiedät missä tuollainen ympäristö on jo valmiiksi, muuta sinne. Jos et, niin luo sellainen itsellesi.)
6. Mikä on ensimmäinen ja pienin askel, jonka voin ottaa nyt edistääkseni asiaa? (kun otat ensimmäisen askeleen, universumi yleensä ottaa loput puolestasi. Tai näin naapurin Seppo minulle kertoi.)
Tadaa! Nyt olet valmis. Ei ole mitään syytä, mikset syöksyisi toimintaan välittömästi ja tekisi jotain tavoitteesi eteen. Paitsi tietysti pelko.
Kyllä. Pelko.
Keith Cunningham sanoi Kööpenhaminan Elevate-seminaarissa seuraavan lauseen:
”Hell on earth, would be to meet the man you could have been.”
Se jäi itselleni mieleen elävästi ja olen nojautunut siihen aina, kun itselläni on ollut vaikeaa tai on tehnyt mieli luovuttaa. Joskus kuvittelen, että kadulla kävelisit vastaan minusta sellainen versio, joka olisi oikeasti täyttänyt oman potentiaalinsa ja hän kysyisi minulta ”no mikä sinun tekosyysi oli?”
Sitä minä en kestäisi. Miksikö?
Siksi koska, vastaus olisi ollut lähes aina jonkinlainen tekosyy. Jokin pelko, joka estää ottamasta henkilökohtaista vastuuta ja toimimasta.
En usko itseinhoon ja loputtomaan itsensä pakottamiseen motivaatiokeinona. Siitä huolimatta, olen yllättävän monesti joutunut toteamaan, että asioita meinaa jäädä tekemättä pelon, mukavuudenhalun tai vaikka itsesääliin käpertymisen takia. Siksi joskus pitää hiukan pakottaa itseä, koska passiivisuuden hinta voi olla karmaiseva.
Kun sinun tuomionpäiväsi kello lyö 00.00, olet vastuussa vain ja ainoastaan itsellesi. Vaikka elämäsi olisi ollut muiden mielestä tosi hyvä juttu, mutta et itse ole sitä mieltä, kenen ajattelet hävinneen siinä kuviossa?
Teroitan tämä pointin vielä kerran: Kyseessä on sinun elämäsi. Sinun vastuusi. Jos olet vielä elossa, sinulla on aikaa tehdä jotain.
Jos tunnet kipua, se on tavallaan hyvä asia. Se on merkki siitä, että olet elossa ja sinulla on vielä aikaa.
Minäpä kerron muutamia esimerkkejä omasta elämästäni.
Halusin lakata juomasta kaloreita ja keskittyä vain veden ja kahvin juomiseen. Siksi en osta juuri mitään nestemäistä kaupasta ja se tarkoittaa, että jääkaapistani ei löydy mitään seuraavista ikinä (maito, limsa, mehu). Olen myös jättänyt kauppaan monenlaista muuta paskaravintoa, vaikka tekemistä ravinnon suhteen vielä riittää.
Kun halusin keskittyä enemmän olennaisiin asioihin elämässäni (työ, urheilu, ihmissuhteet, oppiminen) ja siksi dumppasin television roskikseen jo kuusi vuotta sitten. En kadu.
Koska haluan saavuttaa taloudellisen vapauden ja kehittyä myyjänä, markkinoijana ja yrittäjänä eteenpäin, seuraan tarkkaan sitä kenen kanssa aikani vietän. On olemassa sanonta, että olet keskiarvo viidestä lähimmästä ihmisestäsi. Esimerkiksi varallisuutesi hyvin harvoin ylittää yli 20 prosentilla noiden viiden muun keskiarvoista varallisuutta.
En tarkoita, että ystävät pitää valita hyötynäkökulmasta. Enkä sano myöskään, että välit pitää katkaista vanhoihin ystäviin täysin. Silti joskus on järkevää priorisoida omaa ajankäyttöään ja viettää aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jollaiseksi haluat itse muuttua.
Me ihmiset olemme niin sopuleita, että meistä tulee väkisinkin seuramme kaltaisia. Jos vietät aikaasi tällä hetkellä ihmisten kanssa, jotka eivät halua edetä mihinkään elämässään, tavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen tulee olemaan todella tuskaista.
Jos haluan kirjoittaa asioita, minun on fiksuinta napata kannettava tietokoneeni kainaloon ja hakeutua paikkaan jossa en pääse nettiin ollenkaan. Sitten voin muutaman tunnin keskittyä vain ja ainoastaan kirjoittamiseen. Tämäkään ei tunnu aina toimivan, niin ehkä minun pitäisi hakeutua johonkin mihin kirjailijat kokoontuvat naputtelemaan konettaan.
Olen tällä hetkellä jäsenenä parissa mastermind-ryhmässä, jossa on raportointivelvollisuus. Joka viikko joudun kirjoittamaan Facebookin ryhmään, mitä olen tehnyt tai en ole tehnyt suhteessa omiin tavoitteisiini.
Jos en raportoi, joudun maksamaan euromääräisen sakon. Kännykässäni on muistutus joka sunnuntai, että muistan raportoida. Viime vuonna kaikki ryhmän jäsenet pääsivät tavoitteeseensa. Maagista.
Joskus lupaan asiakkailleni hoitaa tiettyjä asioita kuntoon. Sitten minun on pakko hoitaa ne asiat kuntoon. Tämä olemme soveltaneet monesti Joonan kanssa. Olemme kirjoittaneet parikin e-kirjaa sillä tavalla, että olemme pistäneet kirjan ennakkomyyntiin. Kun kauppa on käynyt, meidän ollut pakko myös kirjoittaa nuo kyseiset kirjat.
Kun halusin polttaa enemmän kaloreita ja helpottaa selkäongelmiani, tein työpöydästäni seisomapöydän ja siirsin raskaan työtuolini toiseen huoneeseen. Pian seisoin 8 tuntia päivässä helposti ja selkäongelmat katosivat kuin itsestään.
Tee onnistumisesta väistämätöntä ja onnistut kyllä. Tapojen muodostumiseen menee aikaa, mutta, jos ajaudut joka päivä tekemään jotain tavan muodostumisen eteen, pikkuhiljaa koko elämäsi menee parempaan suuntaan kuin itsestään.
Toimi tänään. Ota ensimmäinen askel.
Tee nyt heti jotain niin naurettavan helppoa, että sen voisi melkein yhtä hyvin jättää tekemättä.