Tämän artikkelin lukemiseen vaadittava aikainvestointi: 8 minuuttia

brc2 (216 of 246)

Tämä on toinen artikkeli viiden sarjasta, jossa tutkin erilaisia vaihtoehtoja toteuttaa omaa unelmaelämää valmentajana.

Matkailu avartaa.

Pitää mennä kauas, nähdäkseen lähelle.

Pitää lähteä pois, jotta voi palata takaisin.

Oma kokemukseni matkustamisesta on, että sitä tehdessä oppii itsestään paljon. Kaikki oletukset, odotukset ja omat totutut rutiinit menevät täysin uusiksi kun vaihtaa sijaintia pari tuhatta kilometriä suuntaan tai toiseen.

Väitän, että valmentaminen on erinomainen tapa mahdollistaa itselleen hyvinkin matkustusvetoinen elämäntyyli. Valmentajana voit

  • Rakentaa verkkovalmennuksen joka rouhii sinulle euroja matkakassaasi myös silloin kun et ole ”töissä”. Kun rakentamasi markkinointisysteemit pörräävät, muutama tunti viikossa läppärin ääressä voi riittää bisneksen ylläpitoon.
  • Ottaa valmennettavat mukaan matkalle ja pistää koko reissun koulutuksena firman piikkiin. Voit ajatella, että reissu on noin 50% edullisempi jos sen saa upotettua firman kuluihin. Se on sitä myös valmennettavillesi.
  • Etävalmentaa skypen kautta mistä vain mistä löytyy järkevä nettiyhteys. Eli lähes mistä vain. Tai järjestää webinaareja.
  • Lähteä kouluttamaan itseäsi ulkomaille. Myös silloin voit upottaa kulut firman piikkiin ja kaiken lisäksi nostaa itsellesi vielä verovapaita ulkomaanpäivärahoja.

Marraskuussa 2015 otimme Joonan kanssa selvää, millaista on tehdä kuukausi töitä Barcelonasta käsin. Otimme mukaan yhden yhteistyökumppanin. Teimme myös muutamia päiviä töitä asiakkaidemme kanssa, jotka lensivät seuraksemme.

Hyvä reissu ja kokeilu. Tosin tästä oppineena, seuraavalla kerralla mennään kauemmas, pidemmäksi aikaa ja hommataan oma kokki, sekä siivooja. Sitten ei tarvitse keskittyä mihinkään muuhun kuin hengailuun ja työntekoon.

Ulkomailla asuminenhan ei välttämättä ole kalliimpaa. Päinvastoin. Jos vaihdat sijainnin vaikka Vietnamiin, saat Helsinkiläisen yksiön kuukausivuokralla maksettua kaikki kuukauden kulut ja nostettua elintasoasi vielä järkyttävän paljon.

Eli sen sijaan, että köyhäilisit Helsingissä, voit elää kuin kuningas Vietnamisssa.

Joskus mietin sitä, että aloittavan digiyrittäjän melkein kannattaisi vaihtaa maata heti starttirahan saamisen jälkeen. Jos olet niin onnekas, että saat sen. Itse en ole vielä päässyt hyödyntämään yhteiskunnan yritystukia missään muodossa. Luultavasti omalla laiskuudellani ja byrokratiavastaisuudella on tekemistä asian kanssa.

Pelkällä starttirahalla eläisi monessa maassa aika tasokkaasti ja kaiken energian voisi suunnata silloin oman bisneksen rakentamiseen.

Jos ottaisi muutaman kaverin mukaan, niin saisi vuokrattua itselleen melkoisen palatsin palvelijoineen ja siivoojineen. Ja tämä tietysti vapauttaa enemmän energiaa työn tekemiseen.

Eipä ole sekään ennenkuulumatonta, että joku ottaa Suomesta sosiaalitukea ja elää sillä Thaimaassa. Tokihan se on (ymmärtääkseni) laitonta, mutta ei kovin vaikeaa toteuttaa käytännössä.

Kaksi erilaisia tapaa ajatella reissukassaasi

Reissukassan suuruus on tietysti riippuvainen siitä minkälaista matkailutyyliä aiot soveltaa. Jos haluat olla pidempiä aikoja vaikka Vietnamissa ja oleskella siellä, se on edullisempaa kuin mennä Uuteen-Seelantiin ja yrittää kokea kaikki turistivillitykset läpi.

Oman kokemukseni mukaan, oikein rakennetuissa turistipyydyksissä (jollainen esimerkiksi Uusi-Seelanti on, erinomaisesti tuotteistettuine elämyksineen), pystyt polttamaan viikossa sen mitä tienaat kolmessa kuukaudessa. Totta kai tämä riippuu siitä paljonko rahaa oikeasti tienaat.

On kaksi tapaa miten voit miettiä reissukassaasi: Kassavirrallisesti tai budjetillisesti.

Budjetillinen tarkoittaa sitä, että lusit Suomessa kunnes saat jonkun summan kasaan ja lähdet sitten reissuun ja olet siellä niin kauan kuin matkakassaa riittää. Tulet sitten takaisin kun rahat loppuvat ja aloitat rumban alusta.

Tässä on se etu, että kun vaihdat reissumoodiin, voit unohtaa täysin työnteon ja keskittyä vain matkustamiseen ja kokemiseen.

Tai sitten voit miettiä asiaa kassavirrallisesti. Millainen kuukausittainen tulovirta minun pitää rakentaa, että voin oleskella maailmalla vaikka loputtomasti? Tarvitsenko 1500€ kuukaudessa vai kenties 3000€ kuukaudessa?

Nyt kun elämme tässä täysin digitaalisessa maailmassa, tämän toteuttaminen on huomattavasti helpompaa kuin vaikka 20 vuotta sitten.

Etu on se, että mahdollistaa elämäntyylin missä ollaan jatkuvasti ulkomailla. Toki siellä pitää sitten tehdä töitä.

Jos haluaisin mennä ja kokea asioita mahdollisimman tiiviissä tahdissa, keskittyisin keräämään matkabudjetin ja painuisin Uuteen-Seelantiin kolmeksi tai neljäksi kuukaudeksi.

Jos haluaisin viettää mahdollisimman paljon aikaa pois Suomesta, keskittyisin rakentamaan kassavirtaa ja menisin aluksi johonkin jossa keskimääräinen varallisuus on huomattavasti Suomea alhaisempi. Vaikka sitten Vietnamiin.

Kun olisin Vietnamissa, keskittyisin rakentamaan lisää kassavirtaa. Koska mitä enemmän rahaa kuukaudessa tiedän tililleni tippuvan, sitä enemmän minulla on vaihtoehtoja matkustamisen suhteen. 5000 euron kuukausittaisella kassavirralla voi tehdä paljon enemmän kuin 1200 euron kuukausittaisella kassavirralla.

Valmistautuminen matkaan

Kuvitellaan nyt, että päättäisin häipyä Suomesta toistaiseksi, mutta kuitenkin elättää itseni valmentajana. Syystä tai toisesta en haluaisi viettää aikaa Suomessa vuoteen tai pariin ollenkaan, mutta haluaisin jatkaa töitäni nykyisessä muodossa.

On fiksua tehdä matkalle lähdöstä mahdollisimman kitkatonta. Omalla kohdallani se tarkoittaisi auton myymistä ja kämpän irtisanomista. Molemmat ovat turhia asioita jos olen itse reissun päällä.

Muuttaisin kaikki laskut mitä minulle tulee e-laskuiksi tai sähköpostilla laskutettaviksi, jotta voisin hoitaa talouttani matkan aikana ja etten joutuisi ikävyyksiin kuten, jos perille saapumattomat paperilaskut menisivät epähuomiossa perintään.

Postin suhteen käyttäisin skannauspalvelua tai sitten kääntäisin postini johonkin ystäväni osoitteeseen ja pyytäisin häntä informoimaan jos jotain tärkeää saapuu.

Ilmoittaisin sukulaisilleni, etten välitä heistä ja siksi olen poistumassa maasta. Tämä vähentäisi huomattavasti sosiaalisia velvoitteita kotiin päin reissun aikana ja myös sen jälkeen. Perinnöttä jääminen antaisi myös kivaa lisämotivaatio siihen, että jaksaisin rakentaa omaa bisnestäni.

Jonkinlainen matkavakuutus olisi syytä hankkia ja lukisin travel-hacking sivustoilta vinkkejä joiden avulla osaisin varustautua oikein ja oppisin hyödyntämään erilaisia lentoyhtiöiden bonusjärjestelmiä. En tiedä onko se Suomessa miten mahdollista, mutta ainakin Jenkkilässä suosittu juttu.

Matkavarusteista sen verran, että esimerkiksi merinovillaiset asusteet taitavat olla matkaominaisuuksiltaan ylivoimaisia. Ne ovat tyylikkäitä ja sopivat yhtälailla yökerhoon kuin viidakkoonkin. Ne eivät haise, on helppo pestä missä tahansa, ovat lämpimiä tai kylmiä tarpeen mukaan.

Taloudelliset matkavalmistelut ja kohteen valinta

Sitten on auki vielä rahakysymys. On selvää, että asuntoni takuuvuokra ja auton myyminen antaisi minulle jonkinlaisen puskurin. Sovitaan nyt, että se olisi vaikka 5000 euroa.

Koska en tykkää olla taloudellisesti liian ahtaalla, todennäköisesti ensimmäinen matkakohde olisi joku alemman elintason Aasialainen maa, jossa jokaisen euroni ostovoima olisi moninkertainen. Sieltä käsin sitten suunnittelisin seuraavia matkakohteita ja rakentaisin itselleni rauhassa lisää kassavirtaa.

Lisäksi haluaisin jonkinlaisen säännöllisen kassavirran itselleni. Minulla on jo sellainen, mutta kuvitellaanpa, ettei olisi. Jos suuntaisin Aasiaan, puskurini lisäksi vakituinen 1500 euroa tuloja kuukaudessa riittäisi pitkälle.

Mistä saisin 1500 euroa kuukaudessa matkakassaani, jos minulla olisi vielä euroakaan säännöllisiä tuloja tai yhtään asiakasta?

Se on äärimmäisen mielenkiintoinen kysymys.

On monta erilaista vaihtoehtoa.

Yksi tapa olisi luoda jokin sellainen valmennuspalvelu missä olisi säännöllinen kuukausimaksu. Jonkinlainen sisäpiiri tai jäsenyysjuttu. Mitä enemmän jäseniä hankkisin, sen enemmän kassavirtaa.

Jos jäsenyysmaksu olisi 50 euroa (+ alv 24%) kuukaudessa, tarvitsisin 30 jäsentä, jotta saisin kassavirtaa 1500 euroa kuukaudessa. Pitäisi vaan keksiä sellainen aihe, jonka ympäriltä jaksaisi tuottaa sisältöä joka kuukausi.

Ehkä kuitenkin tekisin jotain mikä on minulle tutumpaa.

1500 euroa kuukaudessa henkilökohtaisella etävalmentamisella

Ainakin itselleni vielä helpompi polku olisi etsiä 3 asiakasta jotka maksaisivat minulle 500 euroa + alv 24% kuukaudessa. Voisin coachata heistä jokaista kerran viikossa tunnin ajan skypellä ja se veisi minulta aikaa vaatimattomat kolme tuntia viikossa.

Saattaisinpa tehdä jopa niin, että coachaisin heitä kahden viikon välein ja kaikkia samana päivänä. Tällä tavalla minimoisin kassavirran ylläpitoon menevän ajan yhteen päivään per kaksi viikkoa.

Jos pyörittäisin toimintaa toiminimen kautta, veroihin, kirjanpitoon ja eläkemaksuihin sulaisi vuosittaisesta 18 000 euron (12 x 1500€) laskutuksesta karkeasti arvioiden 3000 euroa.

Se jättäisi siis 15 000 euroa rahaa kouraan vuodessa eli käytännössä 1250 euroa kuukaudessa. Silloin kassavirtani olisi 250 euroa vähemmän kuin haluaisin.

Paikatakseni tätä erotusta, minun kannattaisi ottaa yksi asiakas enemmän. Silloin verojen, kirjanpidon ja eläkekulujen jälkeen käteen jäisi about 19 000 euroa, joka tekisi 1583 euroa kuukaudessa. Se riittää.

Voisin myös nostaa jokaisen asiakkaan kuukausihintaa 670 euroon, jolloin pärjäisin kolmella asiakkaalla.

No valintojen maailma

Mistä saisin nuo 3 tai 4 asiakasta?

Voisin vetää asiakkaat nyt suoraan verkostostani, mutta jos sitä ei olisi käytössä, niin yksi vaihtoehto olisi käyttää jonkinlaista vastaavaa pyydystä, kuin mistä kirjoitin edellisessä artikkelissa.

Toki asiakkaiden määrä on niin vähäinen, ettei mikään estäisi googlailemasta potentiaalisia asiakkaita ja soittamasta heille suoraan. Itse lähestyisin asiantuntijapuolen yrittäjiä, jotka haluavat kasvattaa laskutustaan.

Jos he toimisivat osakeyhtiön kautta, saisin googlaamalla taloustiedot + osakeyhtiön nimi, kaivettua mikä heidän liikevaihtonsa on ollut.

Tehtyäni hiukan pohjatyötä myyntiargumenttini voisi soitettaessa olla niinkin yksinkertainen kuin ”haluatko nostaa liikevaihtosi 60 000 eurosta 80 000 euroon lisäämättä yhtään työmäärääsi?” Sitten kertoisin ideani siitä, miten se voisi tapahtua ja ehdottaisin yhteistyötä tyytyväisyystakuulla.

Miten tästä eteenpäin?

Tavalla tai toisella järjestäisin valmennusretriitin sinne missä olen, johon kutsuisin ihmisiä tekemään kanssani töitä ja kehittämään omia bisneksiään. Sillä tekisi helposti lisäkassaa omiin tarpeisiin ja asiakkaat saisivat apuani.

Blogaaminen ja sähköpostilistan rakentaminen on äärimmäisen fiksua. Johtuen siitä, että sähköpostilistan avulla voi tehdä asiantuntijabisneksessä melkein mitä vaan. Vaikka järjestää retriittejä, hankkia henkilökohtaisia asiakkaita ja myydä verkkovalmennuksia.

Siinä se. Tietysti on paljon erilaisia ajatusvaihtoehtoja jota tässä artikkelissa ei tutkita, mutta kirjoitan niistä sitten lisää tulevaisuudessa.