Tämän artikkelin lukemiseen vaadittava aikainvestointi: 7 minuuttia

Lautapelejä

Business Freedom seminaari ja Virolainen painos Cashflow-lautapelistä. Kuvan ottaja Lauri Huusko

Tämä on ensimmäinen artikkeli viiden sarjasta, jossa tutkin erilaisia vaihtoehtoja toteuttaa omaa unelmaelämää valmentajana. Ensimmäisessä osassa keskityn siihen siihen, miten voit valmentajana maksimoida vapaa-aikasi ja tehdä sopivasti mielekästä työtä.

Ei ankeaa pakertamista, vaan mielekästä työtä.

Kaikissa artikkeleissa oletan, että toimit yrittäjänä. Toki vinkkejä on mahdollista soveltaa jotenkin myös palkkatyössä, mutta palkkatyön asettamat rajoitteet ovat yleensä liikaa minkäänlaiselle fiksulle elämänsuunnittelulle.

En ole ihan varma mitä kaikella ylimääräisellä ajalla sitten tekisi. Jos sinulla on jokin syvä intohimo taiteilemiseen tai johonkin tietynlaiseen urheilulajiin, laitat vapautuvan aikasi varmaan sitten sinne.

Itse pelaisin luultavasti lautapelejä kaikella ylimääräisellä ajalla. Toki ongelmana siinä on, että muut pelikaverini ovat yhäkin ajallisesti rajoittuneita ja pelaisin niitä sitten yksin. Surullista.

Miten sinun kannattaa suunnitella bisneksesi, jos haluat itsellesi mahdollisimman paljon vapaa-aikaa?

Kirjoitan kaikki artikkelini omasta näkökulmastani. Se tarkoittaa, että olen 30-vuotias mies, joka ei ole naimisissa ja jolla ei ole lapsia. Ymmärrettävistä syistä elämäntilanteeni antaa minulle huomattavasti enemmän liikkumatilaa kuin esimerkiksi sellaiselle jolla on perhe.

Joten kaikki lukeminen tästä eteenpäin tapahtuu omalla vastuulla. Voit jokaisen esittämäni pointin kohdalla miettiä miksi se ei sinun kohdallasi toimi tai sitten voit miettiä, että miten sen saisi toimimaan sinun kohdallasi.

Valinta on sinun.

Ovatpa joskus jotkut ottaneet koko perheensä mukaan ja purjehtineet yhdessä maailman ympäri. Suurimmat rajoitteet tyypillisesti löytyvät omasta päästämme.

Askel 1 – paljonko aikaa haluat?

Päätä ensin mitä ”mahdollisimman paljon vapaa-aikaa” tarkoittaa sinulle. Minulle se tarkoittaisi kaksi päivää töitä viikossa ja viisi päivää vapaata. Jos tekisin töitä yhtään vähemmän, sekoaisin tekemisen puutteeseen.

Tyypillistä on, että kun on enemmän vapaa-aikaa, niin syntyy enemmän kuluja. Koska kaikki aika minkä vietät töissä, on pois siitä ajasta, jolloin voisit olla tuhlaamassa rahojasi.

Jos sinulla on kasapäin vapaa-aikaa, kulusi todennäköisesti nousevat. Ainakin minulla nousisi, koska käyttäisin rahaa enemmän viihdyttääkseni itseäni.

Askel 2 – Paljonko aika maksaa sinulle?

Sitten sinun tulisi laskea tarkkaan paljonko tarvitset rahaa kuukaudessa, jotta voit kattaa kulusi, saat ruokaa ja voit tehdä niitä asioita mitä haluat tehdä. Parempi arvioida yläkanttiin kuin alakanttiin. Elämässä on muuttujia, jotka tuovat odottamattomia kuluja.

Kauhun tasapainoa aiheuttaa valintana se, että missä sinun kannattaa asua. Asiakkaita löytyy helposti Helsingistä, mutta elämisen kulut kasvavat silloin räjähdysmäisesti. Ja kilpailua on myös eniten.

Ja tietysti perhe. Jos sinulla on lapsia, se aiheuttaa massiiviset määrät lisäkuluja, sijainti- ja aikatauluhaasteita. Mutta koska mietin asiaa lähinnä omasta näkökulmastani, jätän tämän ajatuspolun ja sen tuomat ongelmat tutkimatta.

Nyrkkisääntö on, että mitä vähemmän kuluja, sitä vähemmän tarvitset rahaa. Mitä vähemmän tarvitset rahaa, sen helpompaa summan saaminen kasaan voi olla.

Tosin kun rahan kanssa oppii toimimaan, isojen summien hankkiminen voi olla yhtä vaivalloista (tai vaivatonta) kuin pientenkin summien hankkiminen.

Nopeita keinoa karsia kuluja on:

• Muuta puolet tai osa asunnostasi valmennushuoneeksi. Saat silloin merkittävän osan vuokrasta laitettua firmasi kuluihin. Tämä voi antaa sinulle verosäästöjä tuhansia euroja. Työhuonevähennyksellä saa vähennettyä 700 euroa omasta verotaakasta, jos teet töitä kotoasi. Voit kuitenkin saada verohyötyä paljon enemmän, jos työhuoneesi vie merkittävästi asuntosi neliöitä.

• Karsi turhaa elintasopaskaa: Mieti tarkkaan tarvitsetko itsellesi autoa. Tai niin isoa autoa kuin sinulla on nyt. Tai isoa asuntoa. Onko sinulla turhia lehtitilauksia mitä et tarvitse? Maksatko kuukausimaksua jostain mitä et käytä? Voitko myydä jotain mitä et oikeasti käytä mihinkään? Voitko vaihtaa paikkakuntaa? Voitko muuttaa kimppakämppään? Voitko myydä jotain tarpeetonta ja tienata jopa pari euroa samalla?

• Onko sinulla tapoja jotka tuhlaavat paljon rahaa, mutta eivät annat sinulle sitä mitä etsit? Korvaa ne jollain paremmilla. Esimerkiksi yökerhoissa hillumiseen voi palaa satanen illassa. Shoppailu voi olla vielä pahempi rahareikä. Mieti mitä tunnetta etsit kyseisistä aktiviteeteistä ja mieti mistä muualta voisit saada saman rakentavammassa muodossa. Ja edullisemmin.

Askel 3 – Laskelma siitä miten vapaa-ajan maksimointi voi onnistua

Jos päättäisin raivata kuluni täysin minimiin ja asua silti jossain paikkakunnalla missä valmennusosaamiselleni olisi kysyntää (esimerkiksi Tampereella), niin todennäköisesti pärjäisin 1200 eurolla kuukaudessa.

Kululaskelma näyttäisi tältä:

Asunnon Vuokra 550€
Ruoka 350€
Liikunta 50€
Julkinen liikenne 50€
Pelivara 200€

Kulut yhteensä 1200 euroa kuukaudessa.

(Seuraavissa kohdissa pistän vähän mutkia suoriksi ja heitän luvut sisään valmiiksi. Käytin apuna verottajan laskuria numeroiden kaivamisessa ja yritysvalmennuspuolen osaamistani verotusasioissa)

Jos haluan 1200 euroa käyttörahaa, niin karkeasti arvioituna joutuisin laskuttamaan 1800 euroa (sisältäen alv 24%) kuukaudessa, yhdentoista kuukauden ajan.

Jos väännän minimiin yrittäjän eläkemaksun, niin maltillisen vuosittaisen 1140 euron verotaakan jälkeen jäisi käteen 1233 euroa kuukaudessa, yhdentoista kuukauden ajan.

Yhden kuukauden verran ottaisin täydellisen irtioton, en tekisi töitä tai laskuttaisi, vuokraisin asunnon pois Airbnb:n kautta ja menisin lomalle jonnekin.

Kaiken lisäksi valtio palauttaisi vuoden lopuksi minulle arvonlisäveroa 2688 euroa, koska liikevaihtoni on niin pieni. Sekin tekisi 224 euroa ”lisätuloa” per kuukausi 12 kuukauden ajan. Saatat kysyä, että miksi ihmeessä näin? Siksi koska on olemassa arvonlisäveron alarajahuojennus ja pienellä liikevaihdolla osan maksetusta arvonlisäverosta saa takaisin.

Jos hyödyntäisin omaa asuntoani työhuoneena saisin kuluja pumpattua vielä alemmas tai rahallista ”pelivaraa” pumpattua ylös 200 eurosta. Eli joko laskuttaisin tuon 1800 euroa ja pelivaraa olisi enemmän. Tai voisin vain laskuttaa vähemmän, eli käyttää vähemmän aikaa asiakkaideni kanssa.
Miten saada 1800 euroa laskutusta kuukaudessa, tekemällä 2 päivää viikossa töitä

Tämä ei ole kovin vaikea matemaattinen yhtälö. Jaan vuoden arvonlisäverollisen liikevaihtoni (11 x 1800 = 19800€) työviikoilla mitä on käytettävissä (19800€ : 48), eli tarvitsen viikossa 412,50 € laskutusta.

Tämä tarkoittaa, että jokaisena työpäivänä pitäisi laskuttaa 206,25 euroa arvonlisäverollista laskutusta. Jos tekisin coachingia tarvitsisin 3 asiakasta per työpäivä ja jokaiselta heistä laskuttaisin 68,75 euroa tunnista coachingia. (3 x 68,75 = 206,25€)

Mielestäni varsin kohtuullinen hinta ja palvelun ei tarvitse olla kovin erikoinen, että saa pyydettyä tuollaista taksaa.

Askel 4 – Montako asiakasta voin ottaa vuodessa?

Jos otan 6 asiakasta viikossa ja jokaisen kanssa teen töitä 10 viikkoa, minun kapasiteettini on myyty aina 10 viikoksi kerrallaan. Jos työviikkoja on käytössä 48, koska pidän neljä viikkoa kesälomaa, silloin voin pyöräyttää täyden asiakaskapasiteetin läpi 4,8 kertaa (48 viikkoa : 10 viikkoa).

Kun kerron viikoittaisen asiakaskapasiteettini (6) tuolla 4,8:lla, saan tulokseksi 28,8, eli voin ottaa vuodessa 29 asiakasta.

Toki voisin tehdä myös niin, että rakentaisin päivän mittaisen koulutuksen jonka hinta olisi 2000 euroa. Möisin sitä sitten yhden kappaleen kuukaudessa. Se vapauttaisi aikaa vielä huomattavasti enemmän. Jatketaan nyt kuitenkin tällä coaching-esimerkillä.

Askel 5 – Mistä saan 29 asiakasta, jotka maksavat minulle 10 viikon ajan 68,75 € viikossa?

Järkevintä on soveltaa sitä ihan samaa asiaa, mitä ehdotan jokaiselle asiakkaalleni: Erikoistu.

Ja erikoistu ensisijaisesti palvelemaan jotain tiettyä asiakasryhmää ja unohda muut. Se helpottaa myyntiä, markkinointia ja valmennustuotteiden suunnittelua eksponentiaalisesti.

Jos käytän itseäni esimerkkinä, voisin keksiä montakin asiaa mistä veloittaisin kyseisen summan. Todennäköisesti ryhtyisin valmentamaan yrittäjiä, koska he ovat minulle tutuin asiakasryhmä.

On useita kulmia millä voisin lähestyä paikallisia yrittäjiä ja saada heitä asiakkaikseni. Esimerkiksi itsensä johtaminen ja oman ajankäytön hallinta, markkinoinnin avulla asiakkaiden hankkiminen, useimpien kauppojen clousaaminen paremman myynnin avulla, kannattavampien palveluiden tuotteistaminen, hintojen nostaminen ja oman energiamäärän lisääminen.

Testaisin noista jokaista. Niin kauan, että löytäisin riittävän purevan kulman, jolla asiakkaita saa helposti. Rakentaisin yksinkertaisen myyntisivun ja ajaisin sinne Google-mainoksilla liikennettä ja yrittäisin saada ihmiset osallistumaan ilmaiseen tapaamiseen.

Tietysti tarvitsisin jonkinlaisen houkuttelevan pyydyksen, jonka avulla saisin ihmisten sähköpostiosoitteen. Kun saisin sähköpostiosoitteen voisin aloittaa keskustelun potentiaalisen tulevan asiakkaani kanssa. Pyydys voisi olla vaikka:

”3 yksinkertaista keinoa tuplata työtehosi ja saada 10 tuntia tehokasta työaikaa lisää viikkoosi. Jätä sähköpostisi ja saat nämä 3 keinoa itsellesi heti”

Rajaisin mainokset paikkakunnan perusteella, etteivät rakkaat mainoseuroni menisi hukkaan. Toki voihan sitä valmentaa Skypenkin kautta, mutta ensisijaisesti pommittaisin mainosviestilläni paikallisia.

Ja se siitä. Uskoakseni minulla olisi parissa kuukaudessa ihan kohtalaisesti rullaava, hyvin taloudellisesti vaatimaton, mutta ajallisesti hyvin rikas valmennusbisnes.

Yhteenvetona

Kannattaa ottaa huomioon, että laskelmassa ei oteta huomioon firman kirjanpitokuluja (jotka olisivat todella pienet tai kirjanpidon voisi hoitaa myös itse), asiakkaiden hankkimiseen menevää aikaa (ehkä tunti tai kaksi lisää työaikaa jokaiselle työpäivälle) aloittamiskuluja (nettisivut, valmennustarvikkeet), sekä kuukausittaisia markkinointikuluja (100 – 200 euroa)

Käytännössä, jos saisi itselleen starttirahan puoleksi vuodeksi ja ottaisi lainaa viisisataa euroa, kaikki mahdolliset lisäkulut ja starttaamiseen menevä aika tulisi katettua helposti. Palautuva arvonlisävero kuittaa mainoskulut helposti.

Ja ainahan voi ottaa muutaman asiakkaan lisää tai nostaa hintoja. Jos haluaisin pitää ajallisen vapauteni, niin mieluummin nostaisin hintoja.

Seuraavaksi tutkin mitä tekisin, jos haluaisin matkustella ja kokea erilaisia kulttuureja mahdollisimman paljon.