Artikkelin lukemiseen vaadittava aikainvestointi: 4 minuuttia
Business Freedom – valmennuksessa, kuvan ottaja Lauri Huusko
Tämä on neljäs artikkeli viiden sarjasta, jossa tutkin erilaisia vaihtoehtoja toteuttaa omaa unelmaelämää valmentajana.
En tiedä sinusta, mutta minä rakastan oppimista. En kuitenkaan rakasta opiskelua, siinä sanan perinteisessä mielessä. Tarkoitan sitä, että rakastan testata asioita käytännössä ja oppia niiden tuomista tuloksista.
Nautin myös erittäin paljon siitä, että valmentajan työ mahdollistaa erilaisille kursseille osallistumisen firman piikkiin. Käytännössä kaikki koulutukset mitä käy, auttavat tavalla tai toisella minua toimimaan paremmin valmentajana. Itsensä kouluttaminen valmentajana on järkevää henkilökohtaisen kehityksen kannalta, mutta myös oman urakehityksen kannalta.
Tämä ei välttämättä ole itsestään selvää, mutta kannattaa mainita erikseen. Jos saat jotain kuluja laitettua firman piikkiin, ne ovat automaattisesti puolet edullisempia sinulle. Miksikö? No siksi, ettet joudu maksamaan veroja useampaan kertaan. Siksi valmennusyrittäjänä itsensä kouluttaminen on monin verroin edullisempaa kuin tavallisena palkkapulliaisena.
Kaiken lisäksi: mitä paremmin osaa auttaa itseään, sen paremmin osaa auttaa myös muita. Terve itsekkyys valmentajana kannattaa aina. Mitä paremmaksi oma elämänlaatusi kasvaa, sen paremmin voit mahdollistaa sen myös muille.
Jos sinä rakastat lukea kirjoja, osallistua kursseille ja valmennuksiin, tämä artikkeli auttaa sinua hahmottamaan sen, miten voit maksimoida sen elämässäsi. Kaikkeen ei edes tarvitse rahaa.
Mitä tekisin jos haluaisin valmentajana maksimoida ajan jonka vietän erilaisissa koulutuksissa ja kursseissa?
Ensimmäisenä tekisin suunnitelman siitä, mitä haluan oppia tänä vuonna. Missä asioissa haluan kehittää itseäni. Millainen haluan olla vuoden kuluttua. Toki aikaväli voi olla pitempikin, mutta vuosi on varsin käypä aikajänne. Todennäköisesti jakaisin kehittymisen osa-alueet seuraaviin kategorioihin
Fyysinen
Emotionaalinen
Mentaalinen
Henkinen
Ja tietysti jokaisesta noista osa-alueesta, löytyy useita alakategorioita.
Fyysinen – voima, notkeus, energiataso, rasvaprosentti, ruokavalio…
Emotionaalinen – kiitollisuus, myönteisten ja negatiivisen tunteiden suhde, myötätunto, iloisuus, tunnetyöskentelyn määrä per viikko…
Mentaalinen – uudet taidot, mitä haluan tietää, kuinka hyvä olen fokusoitumaan, työrutiinit…
Henkinen – arvojen priorisointi, elämäni tämänhetkisen tarkoituksen kirkastaminen, itseäni suuremman mission määrittely…
Jos jossain vaiheessa pääsisin selvyyteen siitä missä haluaisin erityisesti kehittyä, päättäisin mihin koulutuksiin haluan osallistua tänä vuonna. Surffaisin nettiä, kyselisin kavereilta ja soittelisin tahoihin jotka järjestävät kursseja. Sitten laskisin yhteen paljonko lysti maksaa. Voi olla, että se maksaisi esimerkiksi 15 000 euroa.
Totta kai katsoisin kurssiaikataulut ja lisäisin ne ensimmäisenä kalenteriin, jotta näkisin onko päällekkäisyyksiä. Jättäisin jokaisen kurssin väliin hiukan palautumisaikaa jos se on mahdollista. Ei ole järkevää sännätä koulutuksesta toiseen, koska infoähky voi olla melkoinen.
Täynnä olevaan ämpäriin on vaikea lisätä vettä.
Ja tsädäm. Suunnitelma olisi valmiina.
Kaksi suurinta estettä koulutuksissa jatkuvalle istumiselle: aika ja raha
Totta kai jos haluaa jatkuvasti viedä itseään eteenpäin, se ei ole ilmaista. Ei rahallisesti tai ajallisesti.
Onneksi ratkaisuvaihtoehtoja ongelman ratkaisemiseen on useita.
Yksi vaihtoehto olisi käyttää koulutuksien välissä olevat väliajat rahan tienaamiseen. Eli tekisin silloin omia valmennuksiani, oman kouluttautumiseni rahoittamiseen. Todennäköisesti järkevää olisi pitää jonkinlaista ryhmävalmennusta, koska ne ovat tyypillisesti kannattavampia per käytetty tunti kuin yksilövalmennukset.
Riippuu toki täysin siitä ketä valmennat, eli kuinka paljon uskallat pyytää fyffeä
Toinen vaihtoehto olisi painaa duunia kuin hullu ja kerätä rahat etukäteen. 30 000 euron pohjakassalla varmaan ramppaisi koulutuksesta toiseen tehokkaasti ja asuisi jossain peräkylän yksiössä. Koulutuksessa istuminen voi olla yllättävän edullista, koska silloin ei pääse tuhlaamaan rahojaan muualle ja ylläpito voi kuulua hintaan.
Tai kolmas vaihtoehto olisi rakentaa verkkovalmennuksien avulla kassavirtaa ja rahaa tulisi myös sillä aikaa kun itse istuu koulutuksessa.
Kaikkia näitä vaihtoehtoja olen pohtinut artikkelisarjan aikaisemmissa kirjoituksissa.
Bonusoptio suunnitelman toteuttamiseen
Yllättävän monet koulutuksia järjestävät tahot ottavat mielellään vastaan vapaaehtoisia. Esimerkiksi Tony Robbinssin seminaareihin voi helposti päästä vapaehtoiseksi ja nauttimaan seminaarin annista. Toki vapaehtoisena ei pääse keskittymään täysillä seminaarin sisältöön, mutta mahdollisesti ainakin osaan siitä.
Tunnen myös monia ihmisiä jotka asuvat jossain kurssikeskuksessa, tekevät siellä töitä maksaakseen ylläpidon ja osallistuvat kursseille kun niitä järjestetään keskuksessa. Elontuli on yksi esimerkki tästä.
Yhteenvetona
Mietin asiaa melkein miten tahansa, tulen siihen lopputulokseen, että jos haluaa jatkuvasti kehittää itseään, se vaatii rahaa.
Joten kun kouluttaa itseään, kannattaa samalla kouluttaa myös muita. Tällä tavalla saa luotua positiivisen oppimisen kehän.
Olen kuullut sanonnan ”opettaminen on oppimisen korkein muoto” ja mielestäni se pitää paikkansa. Kun joudut opettamaan asian eteenpäin, vasta silloin tiedät oletko oikeasti tajunnut asian vai et.
Katso myös artikkelisarjan muut kirjoitukset
Toimi näin jos haluat rakentaa itsellesi varallisuutta ja taloudellista turvaa valmentajana
Toimi näin jos haluat valmentajana matkustella ja kokea erilaisia kulttuureja mahdollisimman paljon
Toimi näin jos haluat valmentajana keskittyä auttamaan mahdollisimman monia