Artikkelin lukemiseen vaadittava aikainvestointi: 4 minuuttia

Sonja_Timo_Joona_WEB-054

Tämä on viides ja viimeinen artikkeli viiden sarjasta, jossa tutkin erilaisia vaihtoehtoja toteuttaa omaa unelmaelämää valmentajana.

Moni valmentaja aloittaa uransa suurella haaveella. Koska he ovat itse saaneet valmentautumisesta niin paljon, syntyy halu valmentaa muitakin ja auttaa heitä saamaan samat hyödyt mitä itse on saanut.

Kehittää itseä. Parantaa taloutta. Löytää uusia ihmissuhteita. Tehdä radikaali ja lempeä elämäntaparemontti.

Miksipä jotain sellaista ei haluaisi jakaa myös muille?

Itse en ole ihan niin pyyteettömän epäitsekäs, että voisin ammentaa motivaatiota loputtomasti pelkästään muiden auttamisesta. Se on palkitsevaa kyllä, mutta jos ei itse hyödy asiasta mitään muuta kuin hyvän mielen, motivaatio katoaa äkkiä käytännön realiteettien paineessa.

Vuokra on maksettava ja ruokaa on ostettava. Ainakin jossain vaiheessa.

Mutta!

On tosiasia, että mitä enemmän ihmisiä auttaa, sitä todennäköisemmin myös rahahuolet ratkeavat. Jos raha ei ole ainakaan heti mikään kynnyskysymys, energia kannattaa ehdottomasti suunnata toisten auttamiseen, vaikka sitten ilmaiseksi. Se on parasta markkinointia ja siinä kehittyy valmentajana huimaa vauhtia.

Jos sattuisi niin, että minun sisälläni olisi valtava palo vain levittää viestiäni, riippumatta siitä miten se vastaanotetaan tai saisinko siitä mitään korvausta, niin toimisin seuraavasti

Antaisin kaiken osaamiseni pois ilmaiseksi. Tekisin videoita, kirjoittaisin blogitekstejä ja ilmoittautuisin vapaehtoiseksi puhujaksi milloin minnekin. Levittäisin viisauttani internetin ilmaiseen ihmemaahan.

Koska miksi ei?

Internet ja sen monet ihmeelliset palvelut (youtube, Facebook, linked-in….) pitävät kyllä huolen, että viesti leviää, jos viestinnästä onnistuu tekemään sellaista, että se kiinnostaa ketään. Mitä enemmän materiaalia tuottaa, sen todennäköisempää on, että se päätyy jonkun siitä kiinnostuneen käsiin.

En tarkoita, että pitää puskea roskaa ulos 24/7 väkisin, mutta jos tekee hommaa sydämellä ja haluaa aidosti auttaa, niin väkisinkin jossain vaiheessa jotain tärppää.

Ja kaiken tästä häsäämisestä syntyvän huomion kanavoisin yhteen asiaan joka myös varmistaisi sen, että tarvittaessa voisin tarjota fanikunnalleni (jos sellaista syntyisi) jotain maksullista. Koska eihän sitä tiedä jos joku päivä haluaisi maksaa oman vuokransa tai jotain vastaavaa.

Ja se yksi asia olisi sähköpostilistan rakentaminen. Rakentaisin sähköpostilistaa, vaikka minulla ei olisi aikomustakaan myydä mitään. Ihan vaan varmuuden vuoksi.

Sähköpostin avulla voisin pitää yhteyttä faneihini. Se on kelle tahansa asiantuntijalle paras mahdollinen vakuus siitä, että bisnes on myös tulevaisuudessa turvattu.

Jos on palo jakaa omaa osaamista pois ilmaiseksi, se on väistämättä erinomaista markkinointia itselle. Halusit sitä sitten tai ei. Ja vaikka jakaisit ihan kaiken osaamisesi pois, silläkään ei ole mitään merkitystä. Se ei vähennä sinun osaamistasi yhtään ja aina voit aina oppia lisää.

Portugalin tunnetuin valmentaja Daniel Sa Nogueira, sanoi tehneensä viisi vuotta valmennuksia ilmaiseksi, ennen kuin ryhtyi pyytämään rahaa. Tämä varmisti, että hänellä oli maksavia asiakkaita jo valmiiksi, koska hän oli rakentanut luottamusta joka suuntaan ilmaiseksi.

Minusta se kuulosti vähän kajahtaneelta lähestymistavalta. Mutta jos se on mahdollista toteuttaa ja taloudellinen vanne ei purista päätä kasaan, niin miksipä ei?

Tietysti se, että tekee jotain ilmaiseksi, ei toki tarkoita, että kukaan haluaa kuulla mitä sinulla on sanottavanasi. Viestin pitää silti erottua, olla mielenkiintoinen ja hyvin esitetty.

Vaikka motivaatiotekijä olisi saada viesti leviämään mahdollisimman laajalle, käyttäisin silti jotain seuraavista keinoista rakentaakseni myös itselleni tuloja. Just in case.

Rakentaisin jonkun helposti monistettavan digituotteen, mitä möisin yleisölleni edullisesti. Sellaisen, että jokainen voisi ostaa tuotteen, jos vain se kiinnostaisi. Tai sitten ottaisin fanikunnastani muutaman sellaisen asiakkaan henkilökohtaiseen valmennukseen, joille raha ei olisi ongelma. Heidän tuomat eurot mahdollistaisivat sen, että voisin palvella muuta yleisöäni ilmaiseksi.

Sekin on ihan järkevä bisnesmalli valmentajalle, että tekee suurimman osan hommista pro-bono ja sitten ottaa maksaviksi asiakkaiksi niitä, joille raha ei ole minkäänlainen kynnyskysymys. Tällä tavalla voi pitää balanssin siinä, että ruokaa riittää kaapissa ja voi keskittyä yleisönsä palvelemiseen.

Yhteenvetona

Jos sinulla on palo auttaa toisia ihmisiä, älä anna käytännön rajoitteiden seistä edessäsi. Ehdit perustaa nettisivut myöhemmin. Ehdit perustaa yrityksen jos sille on tarve.

Mene vaikka youtubeen ja perusta itsellesi kanava. Kännykkäkamera laulamaan ja anna mennä.

Kukaan ei voi estää sinua kertomasta sitä mitä ajattelet ja auttamasta osaamisellasi jos vain haluat tehdä niin. Kysymys on vain siitä, että haluako. Ja kuinka paljon haluat.

Katso myös aikaisemmat kirjoitukset

Toimi näin jos haluat valmentajana keskittyä kehittämään itseäsi ja oppia mahdollisimman paljon

Toimi näin jos haluat rakentaa itsellesi varallisuutta ja taloudellista turvaa valmentajana

Toimi näin jos haluat valmentajana matkustella ja kokea erilaisia kulttuureja mahdollisimman paljon

Toimi näin jos haluat valmentajana maksimoida oman vapaa-aikasi ja tehdä samalla sopivasti mielekästä työtä

Valmentajan unelmaelämä: Enemmän vapaa-aikaa, matkustelua, oppimista, vaurautta ja mahdollisuuksia auttaa muita ihmisiä