Artikkelin lukemiseen vaadittava aikainvestointi: 9 minuuttia

background of various european money
Fyffee, rahaa, euroja, valuuttaa…

Tämä on kolmas artikkeli viiden sarjasta, jossa tutkin erilaisia vaihtoehtoja toteuttaa omaa unelmaelämää valmentajana.

On montakin huonoa mietelauseen tapaista, jolla tämän artikkelin voisi polkaista käyntiin.

”Raha ei tee onnelliseksi”

”Helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.”

Kerron sinulle kohta kolmesta uskomuksesta mitä rahaan liittyy. Nämä kolme uskomusta voivat todella vahvasti voivat hankaloittaa sinun taloustilannettasi.

Miksikö? No ajattelu ja siellä olevat uskomukset ovat ne tekijät, mistä käsin toimintaasi yleensä suunnittelet. Jos ajattelussasi on ristiriitaisuuksia, niin siellä on oikosulku. Eli virtaa palaa pirusti ja mitään ei tapahdu.

Ennen kuin menen noihin uskomuksiin, on pakko sanoa, että raha on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen asia. Tai oikeastaan ei raha itsessään, vaan kaikki rahaan liittyvät ilmiöt.

Raha on vain jonkinlainen vaihdon väline jonka arvo ei perustu oikein mihinkään. En ole asiantuntija tässä, mutta ennen rahan arvo oli jossain tekemisissä kullan määrän kanssa, mutta sittemmin tästä ajatuksesta on luovuttu ja koko arvo on vain ”luottamukseen” perustuva kummallinen kupla. Kaikki on velkaa kaikille ja korot vain kasvavat.

Minä ja Joona puhumme paljon rahasta. Oikeastaan niin paljon, että koko asia on lakannut olemasta mikään juttu. Sillä on helppoa mitata miten bisneksellä menee ja siksi siitä on kiva puhua. Ajoittain unohdan kuinka paljon tunnelatausta asiaan liittyy ja siitä voi seurata monenlaista vaikeutta.

Yksi näistä vaikeuksista on asiakkaideni kanssa kommunikointi. Valmennusalalla on paljon ihmisiä jotka aloittavat valmentajana, koska haluavat ensisijaisesti toteuttaa jotain itseään suurempaa missiota ja auttaa muita ihmisiä. Eivät siksi, että haluaisivat tehdä mahdollisimman paljon rahaa.

Ei raha ole myöskään meille pääasia. Siitäkin huolimatta, vaikka opetamme asiakkaillemme hinnoittelua ja miten lisätään omaan laskutusta. Jos haluaisin tehdä rahaa enemmän, toimialan vaihtaminen olisi todennäköisesti järkevää. Ainakin toistaiseksi olen viihtynyt valmentajien parissa.

Raha on kuitenkin tärkeä asia. Valmentaminen on niin paljon yrittäjyysvetoinen laji, että jos rahaa ei tule, niin sitten tulee ongelmia.

Jos unohdamme mainita, että rahan tienaaminen, oman mission toteuttaminen ja ihmisten auttaminen ovat toisiaan erinomaisesti tukevia toimintoja, moni kuulee jutuistamme läpi vain, että hanki rahaa ”keinolla millä hyvänsä.”

Sitten tulee vastareaktio. ”En tee tätä rahan takia, vaan muista syistä. En halua ajatella asiaa tästä näkökulmasta. En ole tuollainen ihminen, joka ajattelisi pelkästään noin”. Sitten kommunikaatio menee vaikeaksi.

Eniten hengenahdistusta ja rintakipuja aiheuttaa se, jos erehdymme puhumaan rahan siirtämisestä henkilöltä a henkilölle b, eli myynnistä. Gasp.

Kolme uskomusta jotka estävät sinua ajattelemasta raha-asioita tai tekemästä mitään niiden parantamiseksi

Ensimmäinen niistä on ”Rahan (tai rikkauden) ajattelu ja tavoittelu ovat väärin.” Tai ainakin jalompaa on olla tavoittelematta niitä.

Tämä on todella tunnelatautunut uskomus. Tiedän sen kokemuksesta, kun olen vastaaviin törmännyt itsessäni. Yllättävää on, että tätä uskomusta todella harvoin kyseenalaistetaan, koska meillä on kulttuurinkin puolesta niin vahva negatiivinen hypnoosi rahan tavoittelun suhteen.

Mikä hypnoosi?

Oletko ikinä katsonut lastenohjelmia, joissa ”hyvis” olisi rikas henkilö ja ”pahis” olisi vähävarainen? Minä en muista kovinkaan montaa. Toisinpäin asetelmaa näkee aika usein.

En tiedä miksi, mutta jotenkin tuntuisi, ettei kaikki rikkaatkaan voi olla nilkkejä.

Josta tietysti voi johtaa sen, että jos en tavoittele rahaa tai jopa hyljeksin sitä, saan jollain kummallisella ”hyvä-ihminen”-asteikolla lisää pisteitä.

Uskot sitten rahasta mitä tahansa, ne ovat vain uskomuksia. Mutta, jos sinulta löytyy ajattelustasi jotain edeltävän suuntaista, niin voit olla varma, ettei rahatilanteesi tule ainakaan lähiaikoina korjaantumaan.

Mitä tunnelatautuneempi suhtautumisesi rahaan tai sen tienaamiseen on, sen vaikeampaa sen haaliminen on. Myös sen pyytäminen asiakkailta on todella vaikeaa.

Koska jos rahan haaliminen on väärin, niin sen pyytäminen joltain toiselta (eli pois ottaminen) on vielä enemmän väärin.

Toinen uskomus on ”Kaikille ihmisille hinta on tärkein valintakriteeri kaikessa”

Ei ole. Suurin osa meistä olisi valmis myymään talonsa ja ottamaan satoja tuhansia euroja lainaa, jos joku tietty polttava ongelma lakkaisi piinaamasta meitä.

Tärkein valintakriteeri on, saanko sitä mitä haluan. Poistuuko ongelmani vai ei.

Jos voit taata, että ongelma poistuu, asiakkaasi on valmis maksamaan siitä sinulle erittäin hyvin.

Kolmas uskomus on ”Jos minulla ei ole kovin paljon rahaa nyt ja siitä luopuminen on vaikeaa, niin se on sitä myös kaikille muille”

Meidän ihmisten on työlästä kuvitella, miltä tuntuu olla toisen ihmisen saappaissa. Siksi on helpompaa vaan olettaa, että meidän oma kokemuksemme on aikalailla se sama mitä muutkin ihmiset kokevat.

Toki mikään ei voi olla kauempana totuudesta. Ihmiset kokevat täysin saman todellisuuden todella erilaisin tavoin.

Jos tätä miettii rahan näkökulmasta, niin on vaikea ymmärtää miten voisi pyytää 5000 euroa jostain, jos ei ole itsekään maksanut ikinä niin paljoa mistään. Miksi ihmeessä joku toinen maksaisi 5000 euroa, kun en ole itsekään tehnyt koskaan niin?

No siksi, että tuo ihminen voi elää täysin eri todellisuudessa rahan suhteen kuin sinä elät. Ehkä hän on saanut perintönä puoli miljoonaa euroa, sijoittanut sen hyvin. Silloin 5000 euroa on hänelle vain kohtalainen investointi, jonka voi helposti tehdä jos saa hyvää vastinetta rahoilleen.

Tämä voi tuntua käsittämättömältä jos sinun tililläsi on 113 euroa ja lainaa on niskassa kymmeniä tuhansia.

Ja kuten Jari Parantainen on niin moneen kertaan sanonut ”köyhän ei kannata myydä köyhille, koska silloin kaikki ovat köyhiä”

Tylyä, mutta asiassa piilee vinha totuus.

Itsekin olen saanut parhaat tulokset aikaan sellaisten asiakkaiden kanssa, joiden laskutus merkittävästi ylittää omani. Pieniä viilauksia sinne tänne ja laskutus voi helposti moninkertaistua.

5 syytä miksi sinun täytyy laskuttaa riittävästi, oli uskomuksesi rahasta mitä tahansa

Ennen kuin sukellan tähän raha- ja laskutusasiaan yhtään syvemmälle, miksi riittävä laskutus, eli raha ja sen tienaaminen on tärkeää. Riippumatta siitä, teetkö valmentajana kovaa bisnesvalmennusta vai jonkinlaista hengellistä ohjausta.

  1. Ilman rahaa, sinulla on rahahuolia. Rahahuolet vievät fokustasi pois sinun missiostasi tai siitä, että auttaisit ihmisiä
  1. Voit auttaa enemmän ihmisiä, jos sinulla on rahaa. Voit käyttää rahaa siihen, että viestisi tavoittaa useampia ihmisiä. Markkinoinnin avulla tavoittaa lisää ihmisiä. Markkinointi maksaa yleensä rahaa.
  1. Ilman rahaa, kaikki aikasi on sidottu rahan tekemiseen. On vaikea ottaa lomaa, jos tietää, ettei loman päätteeksi pitää olla syömättä 2 viikkoa.
  1. Rahalla saat itsellesi hankittua apua. Voit ostaa markkinointiosaamista, koulutusta, palkata jonkun, hankkia itsellesi henkilökohtaisen coachin. Mitä vaan tarvitset. Kaikki nämä vaativat rahaa.
  1. Rahan avulla voit pitää huolta itsestäsi. Kun joutuu säästämään kaikesta, silloin on vaikea panostaa oman terveyden ylläpitoon tai vaikka itsensä kouluttamiseen. Itsensä ja oman bisneksensä voi helposti säästää hengiltä.

Näin voit rakentaa varallisuutta superasiantuntevana spesialistivalmentajana

Yksi vaihtoehto rahan tekemiseen on, että ryhdyt niin sanotuksi ”yhden tempun poniksi” ja maksimoit suhteellisen tuntipalkkasi asiantuntijana. Eli saat hemmetisti fyffee jokaisesta tunnista mitä hommiasi teet, vaikka teetkin kaiken itse.

Käytännössä sen voi toteuttaa sillä, että valitset sellaiset unelma-asiakkaat joilla on

  1. Paljon rahaa ja iso ongelma (kun sinulla on miljoonan euron vuositulot, 10 000 euron maksaminen valmennuksesta ei ole kovinkaan iso juttu)
  2. He hyötyvät paljon tuon ongelman ratkaisemisesta taloudellisesti (on helppoa perustella valmennuksen hinta jos osallistuja saa takaisin sijoittamansa rahat kymmenkertaisesti)

Ja tietysti sinun pitää valmentajana pystyä ratkaisemaan tuo ongelma tehokkaasti. Ja päästä unelma-asiakkaiden kanssa kontaktiin tavalla tai toisella.

Jos luot valmennuksen jonka hinta on 20 000 euroa per osallistuja, kymmenellä osallistujalla pääsee jo 200 000 euron liikevaihtoon vuodessa. Siitä 75 000 euroa elämiseen (melko korkean tason elämiseen mielestäni) ja loput 125 000 euroa vaikka viroon perustetun sijoitusyhtiön kautta sijoituksiin (ei tarvitse sitten turhaa maksaa suomeen yhtiöveroa ja pienentää sijoituspääomaa)

Jos duunia riittäisi niin kymmenen vuoden kuluttua sijoituspääomaa olisi 1 250 000 euroa kasassa vaikka se ei olisi kasvanut korkoa senttiäkään.

Edeltävä polku ei tietystikkään ole kaikille. Tarvitset todella kovaa substanssiosaamista jollain alueella, jotta voit nostaa laskutuksesi noihin lukemiin. Luultavasti se alue on bisnes, talous tai verotus. Sellainen missä asioita on helppoa mitata euroilla jo valmiiksi.

Tai sitten voit päästää hyvin laajasti gurun asemaan ja aina löytyy joku joka on valmis maksamaan paljon siitä, että saa työskennellä ”parhaan” kanssa, maksoi se mitä hyvänsä.

Näin voit rakentaa varallisuutta luomalla valmennusbisneksen

Valmennusbisnes ei tarkoita sitä, että teet yksin nyrkkipajassasi jotain ja vaihdat omaa aikaasi rahaan. Se tarkoittaa sitä, että luovut valmentamisesta itse (ainakin osaksi) ja keskityt rakentamaan liiketoimintaa valmentamisen ympärille. Valmennus on oikeastaan vaan ”tuote” mitä myyt. Yhtä hyvin voisit myydä vaikka hernekeittoa.

Tämä voi olla vaikeaa monille valmentajille, koska heidän intohimo on valmentaminen, ei yrittäminen. Mutta jos sinusta tuntuu, että voisihan sitä valmentaa myös huomattavasti vähemmän, niin valmennusbisneksen rakentaminen voi olla yksi varsin hyvä vaihtoehto irrottaa itsensä valmennusten toteuttamisesta.

Tässä näkökulmia siihen, millainen tämä valmennusbisnes voisi olla

Skenaario 1: Sinulla on massiivinen sähköpostilista, jolle voit myydä verkkovalmennuksia. Voit rakentaa valmennukset itse tai palkata jonkun muun rakentamaan niitä. Verkkovalmennuksissa on se etu, että jos niitä rakentaa tietyllä tavalla, toteuttaminen ei vaadi aikaasi yhtään ja voit keskittää kaiken energian asiakkaiden hankkimiseen.

Sinun aikasi menee lähinnä systeemin hallinnointiin, sähköpostilistan kasvattamiseen ja uusien myytävien konseptien suunnittelemiseen. Etuna tässä skenaariossa 1 on se, ettei sinun tarvitse palkata ketään, vaan voit ostaa kaiken tarvittavan alihankkijoilta.

Verkkovalmennukset voi automatisoida täysin ne luukuttavat sinulle rahaa 24/7. Tämä kuulostaa paljon helpommalta ja houkuttelevammalta kuin se oikeasti on.

Mikäli haluat toteuttaa skenaarion yksi, sinulla täytyy olla korkea ymmärrys markkinoinnista ja asiakashankinnasta digitaalisessa ympäristössä. Suomessa sitä on valitettavan harvoilla.

Skenaario 2: Olet kehittänyt jonkinlaisen valmennuskonseptin ja ryhdyt kouluttamaan valmentajia pyörittämään tuota konseptia. Hoidat itse asiakkaat paikalle ja maksat toteuttajille jotain. Tulosi koostuvat valmentajien kouluttamisesta ja koulutusten organisoinnista. Lopulta koulutat itsellesi kouluttajien kouluttajan ja todennäköisesti ulkoistaisit organisointipuolenkin jollekin assistentille. Lopulta ulkoistat myös asiakkaiden hankkimisen ja itsesi koko kuviosta täysin.

Loppua kohden keräät vain lisenssimaksuja konseptiasi valmentavilta valmentajilta ja pidät huolen, että koulutettujen valmentajien osaaminen on aina ajan tasalla.

Tästä esimerkkinä voisi olla vaikka mennyt ja tullut zumbabuumi. Siinä taisi joku tehdä ihan kohtalaisesti itselleen tuloja luomalla valmennuskonseptin. Tai ryhmäliikuntakonseptin. Miten vaan.

Skenaario 3: Rakennat valmennusorganisaation ja palkkaat sinne tarvittavat ihmiset. Muut tekevät työt puolestasi alusta loppuun. Tämä vaatii aika runsaasti yrittäjäosaamista ja siksi tämä vaihtoehto ei ole kaikille. Pelkkä itsensä työllistäminen (suurin osa valmentajista työllistää vain itsensä) on kovin erilaista verrattuna todelliseen yrittämiseen, missä rakennetaan toimiva systeemi joka tuottaa rahaa (yritys).

Ihmisten palkkaaminen on aina riski. Virherekrytointi voi maksaa joidenkin arvioiden mukaan jopa 20 kertaa palkkaamasi ihmisen palkan verran hukattuna aikana ja euroina. Kaiken lisäksi paskoista työntekijöistä ei meinaa suomessa päästä edes eroon.

Onneksi skenaarion 3 voi toteuttaa myös sillä, että sinulla on laaja alihankintaverkosto. Eli sen sijaan, että palkkaisit ihmisiä toteuttamaan valmennuksia ja myymään, voit hyödyntää verkostoa joka koostuu yrittäjistä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ulkoistat myynnin jollekin myyntijampalle provisiopalkalla ja kun kauppaa tulee, annat keikkaa jollekin valmentajalle, joka sitten laskuttaa sinua. Keskityt lähinnä hommien organisointiin ja verkoston johtamiseen.

Ja lopulta ulkoistat senkin jollekin toiselle.

Yhteenvetona

Jos haluat paljon varallisuutta valmentajana, sinun on nostettava suhteellinen tuntipalkkasi (paljonko saat euroja per tunti, mitä käytät työhön) pilviin ja opeteltava sijoittamaan.

Tai sitten opettelet rakentamaan systeemejä (monimutkaisia kokonaisuuksia, jossa kaikki osat vaikuttavat toisiinsa), eli luomaan yrityksen. Silloin vapaudut rajallisen ajan ikeestä ja voit hyödyntää toisten ihmisten aikaa, osaamista ja mahdollisesti myös rahoja.

Parhaassa tapauksessa onnistut luomaan sellaisen puljun, joka kasvaa myös silloin, kun olet poissa. Eräänlaisen ikiliikkujan.

Se on taidetta se.

Tottakai varallisuutta voi rakentaa paljon vähemmälläkin. Jos laskutat vaikka 60 000 euroa ja voit elää 25000 eurolla vuodessa, se jättää sinulle sijoituspääomaa 35 000 euroa vuodessa. Kyllä silläkin taloudellista puskuria kasvattaa.

Seuraavassa kirjoituksessa pohdin miten toimisin jos haluaisin keskittyä oppimiseen ja kehittämään itsetuntemustani mahdollisimman paljon.

Katso myös artikkelisarjan muut kirjoitukset