Voimaa

Inspiraatio tämän artikkelin kirjoittamiseen tulee ihan puhtaasti siitä, että olen tehnyt töitä itseni, tunteideni ja ajatteluni kanssa järkyttävän paljon viimeisinä vuosina. Rahaa, aikaa ja energiaa on palanut mittavia määriä. Ja voin nyt kokemuksesta kertoa, että elämä tosiaan voi muuttua. Paljon.

Aivan helvetin paljon.

Ja kiitos jokaiselle, joka on minua auttanut. En tiedä luetko tätä artikkelia koskaan, mutta jos luet niin kiitos.

Iso kiitos.

Kokemukseni on opettanut sen, että meissä jokaisessa on huomattavasti enemmän voimavaroja kuin ikinä uskomme. Ne asiat mitä kadehdimme muissa ovat jo meillä. Jos koemme riittämättömyyttä jossain tilanteessa, se on turhaa. Me riitämme kyllä.

Me olemme paljon enemmän kuin ikinä uskomme olevamme.

Kaikki on yhtä suurta väärinkäsitystä. Minä kerron sinulle mistä tämä väärinkäsitys johtuu.

Hyvä itseluottamus ei johda välttämättä hyvään itsetuntoon

Itseluottamus ja itsetunto ovat kaksi eri asiaa. Määritelmät elävät vähän, joten yksinkertaistan määritelmät selkeyden vuoksi.

Sain vahvasti inspiraatiota Copa.fi osoitteessa olleesta artikkelista. Kaikki kunnia siitä heille.

Itseluottamus on sitä, että luotat kykyysi tehdä jotain. Voit luottaa tai olla luottamatta.

Itseluottamus on uskosi siihen, että saatko jonkin asian tehtyä vai et.

Itsetunto on arvostuksen tunne itseäsi kohtaan. Sitä on tai sitten ei ole.

Itsetunto on uskoasi siihen, ansaitsetko niitä tuloksia mitä olet hakemassa? Oletko oikeutettu niiden saavuttamiseen? Onko sinulla oikeus edes haluta niitä tuloksia? Onko sinulla oikeus loistaa, siitäkin huolimatta, että muut saattavat tuntea sen uhaksi?

Itsetuntosi vastaa esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Ansaitsetko menestyä taloudellisesti?
  • Ansaitsetko olla onnellinen?
  • Ansaitsetko olla paras asiantuntija asiakkaidesi silmissä?
  • Voitko olla ylpeä itsestäsi, osaamisestasi ja työstäsi?
  • Voitko sanoa ääneen olevasi helvetin hyvä jossain?
  • Oletko rakkauden arvoinen?

Voi olla, että vastaus kaikkiin on tällä hetkellä: Ei tai en. Jos näin on, se on valitettavaa. Se on myös äärimmäisen suuri toiminnan este. Bisneksessä ja elämässä.

Minä olen kehittänyt itseluottamustani aivan älyttömän paljon. Olen pakottanut itseni tekemään mitä tahansa typerää saadakseni sitä lisää. Se ei vaan riittänyt mihinkään, koska itsetuntoni ei muuttunut miksikään. Suorituskyky ja itseluottamus toki kasvaa. Silti jää fiilis, että olen pelkkä huijari ja en ansaitse niitä tuloksia mitä saavutan.

Ehkä tämä on huijarisyndrooman ydin myös. Kaikki menee hyvin ja ainoa joka on sitä mieltä, että kohta kaikki sortuu, on sinä itse. Tai ainakin uskot, että kaiken pitäisi sortua.

Pelkkä suorituskyvyn pumppaaminen tappiin ei riitä. Se ei vaan yksinkertaisesti ole tarpeeksi. Moni valmentaja kehittää älyttömän paljon itseluottamusta, mutta liian vähän itsetuntoa.

Miksi valmentajat kehittävät mieluummin itseluottamusta kuin rakentavat itsetuntoa?

Itseluottamuksen kehittäminen on mukavampaa kuin itsetunnon rakentaminen. Itseluottamusta kehitettäessä voi lukea päivät pitkät kaiken maailman oppaita positiivisesta ajattelusta ja sen sellaisesta. Laatia tavoitteita ja aarrekarttoja. Ostaa loputtoman määrän verkkokursseja ja opiskella niitä.

Tuntuu kuin etenisi, mutta tulokset eivät kasva. Tai ne polkevat vahvasti paikoillaan.

Itsetunnon rakentaminen on pelkkää helvettiä. Minulle se on ollut sitä. Se nimittäin vaatii omien heikkouksien ja haavojen kohtaamista. On pakkoa katsoa itsensä sisään ja avata ne arkut, joita ei missään nimessä haluaisi avata.

On lähes pakko pyytää muilta apua. Se on minulle jostain syystä aivan tolkuttoman vaikeaa.

Ei ole ihme, että me valmentajat ostamme mielellämme kaikkea sellaista, joka kehittää itseluottamusta.

Emme sellaista, mikä rakentaa itsetuntoa.

Aivan kuin kyseessä olisi kauppa, jossa olisi myytävänä vain irtokarkkeja (itseluottamuksen kehittäminen) tai vasaranisku sormille (itsetunnon rakentaminen). Yleensä ihmiset ostavat irtokarkkeja mieluummin, koska vasara sormille sattuu.

On paljon helpompaa myydä kiiltävä ja toivoa antava “hopealusikka” tai “taikapilleri”, joka poistaa tilapäisesti epävarmuutta. Paljon helpompaa kuin myydä jotain sellaista, joka oikeasti toimii pitkällä aikavälillä.

Koska ne asiat mitkä oikeasti toimivat, vaativat kasvukipuja. Jos yrität eliminoida kivun elämästäsi, et pääse koskaan mihinkään järkeviin tuloksiin missään asiassa.

Kun kipu alkaa, niin aspiriiniä juostaan ostamaan apteekista.  Vitamiineja ei juokse ostamaan kukaan. Siitäkin huolimatta, että vitamiinit voisivat ehkäistä päänsäryn syntymisen kokonaan.

Pitäisi vaan sietää sitä kipua, että menee apteekkiin “ihan vaan varmuuden vuoksi” ja “etukäteen”. Eli on järkevä.

Me olemme Joonan kanssa keksineet ja pöllineet mitä mielikuvituksellisempia strategioita, joiden avulla voi saada asioita kaupaksi netissä tai livenä. Olemme miettineet satoja eri tapoja miten valmennuksia voisi tuotteistaa mahdollisimman kannattaviksi.

Outoa näissä strategioissa on se, että ne kaikki toimivat.

Silti moni ei saa strategioiden avulla aikaiseksi yhtään mitään, vaikka opiskelisi niitä päivät pitkät.

Mikään strategia ei tuo tuloksia, jos strategiaa ei toteuta. Toteuttamiseen taas vaikuttaa, onko valmentajalla riittävästi itseluottamusta ja itsetuntoa homman aloittamiseen ja loppuun saattamiseen. Ja vastaus on, että yllättävän harvoin.

slaidit-03

Tämä on osaltaan johtanut siihen, että valikoimme henkilökohtaiset asiakkaamme tarkemmin ja tarkemmin. On vaikea onnistua sellaisten kanssa, joilla nuo kaksi elementtiä eivät ole jo valmiiksi kunnossa. En osannut sanoittaa ongelman ydintä näin hyvin aikaisemmin, mutta nyt osaan.

Toki on myös sellaisia asiakkaita, joiden itsetunto on täysin suorituksesta riippuvainen. Voi olla, että he saavat aivan järkyttävän paljon tuloksia sen takia. Riittämättömyys ajaa toimintaa. Silloin kun menee hyvin, “itsetuntoa” on. Silloin kun menee huonosti, tipahtaa todella pimeään monttuun. Asia on varsin monimutkainen.

slaidit-02

Tuoloksia = tuloksia. 

Minä olen kuulunut kategoriaan, jossa revitään itsetunto suorittamalla, kun sitä ei muuten ole. Nyt ei enää tarvi ja paradoksaalisesti olen 10 kertaa tehokkaampi kaikessa mitä teen (tai ainakin kuvittelen olevani).

Kun väkinäinen pakko poistuu, rento huippusuorituskyky saapuu paikalle. Ei tarvi todistaa kenellekään mitään, tekee vain sitä minkä uskoo tarpeelliseksi ja mistä nauttii. Minä nautin aika paljon kirjoittamisesta ja puhumisesta. Se on hyvä juttu työni kannalta.

On myös sellaisia ihmisiä joilla on surkea suorituskyky ja korkea itsetunto. Tämä on harvinaislaatuinen tapaus ja yleensä kyseessä on naamioitua huonoa itsetuntoa. “Tiedän olevani paras kaikessa, niin en tee mitään, etten vain todistaisi olevani väärässä.” Tai sitten “Puuhastelen kaikkea mielenkiintoista, ettei kukaan huomaa, etten oikeasti erota mikä on tärkeää ja mihin olisi syytä keskittyä.”

Ilman riittävän tervettä itsetuntoa, kasvanut itseluottamus saa vain juoksemaan samaa ympyrää uudelleen ja uudelleen. Nopeammin ja nopeammin. Vasta kun itsetunto on kunnossa, itseluottamuksen kasvattaminen kannattaa.

Sitten uskaltaa pistää käyttöön kaiken sen mitä osaa. Pienikin itsetuntoremontti antaa paljon.

slaidit-01

 

Mitä korkea itsetunto aiheuttaa?

Me ihmiset teemme paljon parempia päätöksiä, jos meillä ei ole “panoksia pöydällä”. Tarkoitan tällä sitä, että meidän itsetuntomme ei riipu suorittamisesta tai saavuttamisesta. Jos voitamme, hienoa. Jos häviämme, hienoa. Opin jotain.

Kun on riittävästi itsetuntoa, voi epäonnistua ihan huoletta. Epäonnistuminen ei johda siihen johtopäätöksen, että ajattelee olevansa huono ihminen. Se johtaa siihen johtopäätökseen, että yritänpä uudelleen ja sitten menee paremmin. Ei tässä hätää ole.

Minä käyn joskus mutkan niin pitkällä epämukavuusalueella, että siitä tulee väistämättä epäonnistumisella maustettu älytön häpeätrippi. Samalla voin todeta, että ei hemmetti. Tässähän ei käynyt kuinkaan ja olen yhäkin ihan ok tyyppi. Antaa häpeän jyllätä. Se on vain tunne ja kyllä sen kestää, kun harjoittelee.

Ennen häpeätripin sietäminen olisi ollut mahdotonta. Olisin tipahtanut viikoiksi jonnekin pimeään kuoppaan, jossa olisin ruoskinut itseäni häpeällä ja syyllisyydellä. Vannonut, ettei koskaan enää samaa virhettä.

Enää ei tarvitse. Kasvanut itsetunto antaa liikkumavaraa.

Me valmentajat tarvitsemme korkean itsetunnon. Me tarvitsemme sen siitä syystä, että voimme antaa sen avulla niin paljon enemmän valmennettavillemme. Monesti tarvitaan vain yksi sana tai lause, joka muuttaa koko ihmisen elämän. Ja kun viestin sanoo sataprosenttisella itseluottamuksella ja terveellä itsetunnolla, viesti menee yllättävän monesti perille.

Minulle se lause on ollut

“mitä jos sinussa ei ole mitään vikaa?”

Niin. Mitäpä jos ei tosiaan ole? Jospa vain olisin minä.

Terveen itsetunnon avulla saamme myös sen perhanan bisneksen toimimaan. Ei tarvitse jatkuvasti tanssia vaikeiden asioiden ympärillä. Vältellä tai vitkastella myyntipuheluita, launchia tai blogitekstin julkaisemista. Voi vaan tehdä ne asiat, mitä pitää tehdä kuitenkin. Ne nousevat meistä spontaanista ja ilman pakkoa.

korjattuslaidi-04

Kirjoitin tälle artikkelille jatkoa. Lue tästä miten itsetuntoa voi kehittää.

Voit myös jättää sähköpostisi alapuolelle ja saat aina ilmoituksen uusimmista teksteistämme itsellesi.