blogaaminen

Minä ja Joona tykkäämme blogaamisesta. Se on hyvä keino vaikuttaa fiksulta, koska tekstiä ja omia ajatuksiaan saa jäsentää ihan rauhassa. Kun ne ajatukset julkaisee, kirjoitetut asiat jäävät elämään omaa elämäänsä.

Minä en mene tässä artikkelissa blogaamisen teknillisiin yksityiskohtiin, vaan kerron omat ajatukseni blogaamisesta. Sinun täytyy kehittää omat ajatuksesi asian ympärille, mutta voit hyödyntää jotain minun jälkiviisauden nokareita samalla.

Sanotaan, että kirjoittaminen on ajattelun korkein muoto ja mielestäni se pitää paikkansa.

Väitän, että olen oppinut enemmän kirjoittamalla kuin lukemalla. Yllättävän monesti lukeminen on vain kirjoittamisen tukielementti minulle. Haluan kirjoittaa jostain aiheesta ja luen siksi kirjallisuutta aiheeseen liittyen.

Siksi sanotaan, että opettaminen on oppimisen korkein muoto. Jos meinaat opettaa jotain asiaa eteenpäin, olisi hyvä ymmärtää asia mahdollisimman hyvin. Tai jos ei ymmärrä asiaa täysin, niin ainakin voi rehellisesti myöntää sen.

Blogaamisesta saa oman ajattelun jalostumisen lisäksi massiivista liiketoimintahyötyä. Opimme tämän Joonan kanssa jo bisneksemme alkuvaiheissa, kun teimme hakukoneoptimointia. Rakensimme kymmeniä sivustoja aiheista, jotka eivät edes kiinnostaneet meitä erityisemmin. Kun erinäisille sivustoille valuu yli 100 000 kävijää kuukaudessa, sen voi kääntää rahaksi hyvin nopeasti.

Tuo kirjoitustyö on tuottanut meille erinäisiä kanavia pitkin yli 60 000 euroa pelkkinä mainostuloina. Ilman mitään ylimääräisiä panostuksia. Pelkkää kirjoittamista ja Google hoiti loput. Toki meidän piti opetella hiukan hakukoneoptimointia ensin, mutta käytännössä hyvä sisältö ratkaisee pelin.

Jos haluat käyttää blogaamista liiketoimintasi pääasiallisena tukielementtinä, kannattaa olla kärsivällinen. Vaikka viraalipotentiaali on olemassa (tekstiä jaetaan satabiljoonaa kertaa eteenpäin ilmaiseksi), se tuskin onnistuu ensimmäisillä teksteillä. En sano, etteikö se onnistuisi, mutta todennäköisyydet ovat sitä vastaan.

Todennäköisyyksissä on se hyvä puoli, että työ lisää todennäköisyyksiä. Mitä enemmän kirjoitat, sitä todennäköisemmin viraalipotentiaali toteutuu. Mitä enemmän kirjoitat, sitä enemmän hakukone arvostaa kirjoittamiasi tekstejä. Kohta olet suositumpi kuin suomi24-keskustelupalsta.

Toki se on mahdottomuus. Mikään ei voita vauva-foorumia tai suomi 24:sta. Ikinä. Mut ah. Aina voi haaveilla.

Blogaamisen hyödyt valmentajalle

blogaaminen

  • Se tekee sinusta paremman ajattelijan. Parempi ajattelu tekee sinusta paremman valmentajan.
  • Se tekee sinusta paremman kommunikoijan. Joudut miettimään miten välität viestisi. Pelkkä sanojen pulttaaminen toisten sanojen perään ei riitä. Pitää olla ajatusta ja tunnetta mukana.
  • Se tuo sinulle ilmaista liikennettä. Tästä pitää huolen Google ja Facebook.
  • Se rakentaa uskottavuutta asiantuntijana. Kerrot mitä osaat blogissasi, joten asiakkaiden on helpompaa ostaa sitä.
  • Se rakentaa luottamusta asiakkaisiisi, koska annat asioita pois ilmaiseksi.
  • Se tuo sinulle kauppaa helpommin, koska asiakkaasi ovat saaneet näytteen osaamisestasi.

Älä kirjoita, jos et oikeasti halua kirjoittaa

kirjoittaminen

Kirjoittaminen ei välttämättä ole sinun juttusi ja se on täysin ok. ”Pitäähän se blogi olla” on paskin mahdollinen syy pitää blogia. Blogin kirjoittaminen vaatii aikaa ja energiaa. Se ei ole nopein tie onneen, mutta se voi olla äärimmäisen kannattava, jos jaksat tehdä sen eteen töitä.

On parempi unohtaa koko blogi, jos siihen ei ole valmis käyttämään aikaa kuin tehdä sitä vasemmalla kädellä. Silloin asiakkaat eivät hyödy teksteistä mitenkään ja sinä vain hukkaat aikaa.

Mistä hyvä blogiteksti syntyy

suunnittelu

No tietysti tyhjästä. Hyvä blogiteksti on pienoinen ihme, joka on monien asioiden summa.

Mieli tuottaa ajatuksen, josta käsien kautta syntyy tekstiä. Tekstin kautta jalostuu jotain hienoa tai vähemmän hienoa. Mistä kaikesta mieli sitten tuottaa tuon ajatuksen tai mikä mieli edes on? Minulla ei ole vastausta tuohon kysymykseen, koska tekijöitä on niin monia. Vain arvauksia.

Jos jollain on oikeat vastaukset, niin kerro toki minulle myös.

Tärkeintä on kirjoittaa. Kirjoittaa ja kirjoittaa. Teoriassa kaikki on aina täydellistä ja vasta käytäntö osoittaa meille missä puutteet ovat ja mihin kiinnittää huomiota.

Minä olen kirjoittanut äidinkielestä a:n tai b:n. En edes muista kumman arvosanan sain. Pohjaosaaminen kirjoittamiseen ei ole minulla kovinkaan kaksinen. Se voi näkyä kielioppivirheinä, mutta yleisesti ottaen pidän itseäni kohtalaisena kirjallisena viestijänä.

Yleensä saan sanottavani perille. En aina, mutta yleensä.

Millainen on hyvä blogiteksti

Hyvissä blogiteksteissä on jotain säännönmukaisuuksia. Huonot blogitekstit tunnistaa siitä, että nämä säännöt ovat tavalla tai toisella rikottu.

Suomessa varsinkin vanhempaa sukupolvea tuntuu vaivaavaan liiallinen virallisuus ja oman persoonan piilottelu. Pelko ohjaa kirjoittamista ja jälki on sen mukaista.

Jos teksti ei herätä mitään tunteita, niin miten siitä voisi jäädä mitään mieleen. Tylsyys ei ole riittävä tunne. Tässä muutamia nyrkkisääntöjä mitä osaan antaa kirjoittamiseen.

Kirjoita omana itsenäsi.

Ihmisiä kiinnostaa toiset ihmiset ja niiden tarinat. Meitä ei kiinnosta ne asiat mitä saamme muutenkin liikaa. Roolit. Sosiaaliset pelit. Epäaitous. Manipulointi.
Anna sydänveren valua jos se on tarpeen.

Kerro vaikka kaikista mokista mitä olet tehnyt. Mikään ei herätä enemmän luottamusta kuin se, että sinulla on pokkaa kertoa myös mokistasi. Ei draamaistaa niitä tai kerjätä huomiota sitä kautta, mutta kertoa niistä rehellisesti. Jokainen meistä tekee virheitä. Jokaiseen meistä on sattunut joskus.

Päätä kirjoittamisen tavoite ennen kuin aloitat kirjoittamisen.

Jokainen teksti on matka, jonka lukija kulkee kanssasi. Päätä etukäteen mihin haluat matkan päättyvän. Matkan määränpää voi olla vaikka lukijan voimaantuminen.

Tai se, että lukija tekee asian x edistääkseen omia tavoitteitaan heti.

Tiedä mihin olet menossa ja mihin olet lukijasi viemässä, muuten eksyt matkalla.

Kirjoita jotain lukijoille hyödyllistä.

Tästä meidänkin blogista löytyy sellaisia artikkeleita joiden sisällöstä voisi helposti pyytää 5000 euroa koulutuksen muodossa. Varsinkin Joona on erikoistunut purkamaan mitä monimutkaisimpia markkinointikokonaisuuksia ymmärrettäväksi kokonaisuuksiksi.

Jos sinulla on kärsivällisyyttä, voit opetella melkein minkä tahansa markkinointitaktiikan blogistamme ilmaiseksi.

Löydä oma tyylisi.

Omaa tyyliä ei löydä heti. Pitää kokeilla asioita. Ehkä matkia muita aluksi. Kun jatkaa kirjoittamista, pian huomaa, ettei tämä oikein kuulosta minulta. Sitten kirjoittaa uusiksi. Ja ei kuulosta vieläkään. Lopulta se on sinnepäin.

Kirjoita, arvioi, korjaa, kirjoita, arvioi, korjaa…

Älä kirjoita sitä mikä on ”järkevää”, kirjoita se mitä haluat kirjoittaa tai minkä uskot olevan kirjoittamisen arvoista.

Järkevä on monesti järjettömän hyvän pahin vihollinen. Järkeviäkin tekstejä livahtaa sekaan, kunhan vain jatkat kirjoittamista.

Järkevyyden ongelma on monesti tylsyys. Jos haluat lukea riihikuivaa tekstiä, suosittelen lukemaan jotain monimutkaista käyttöohjetta. Se on järkevää, mutta tylsää. Monien blogit vaikuttavat juurikin sellaiselta. Kuin lukisi jotain teknillistä manuaalia. Miksi se kiinnostaisi kun voi katsoa kissakuvia Facebookista?

Minä en pidä populismista tai asiantuntijajargonista. Yhdistelmä molempia on paras vaihtoehto. Silloin puhuu täyttä asiaa ymmärrettävästi ja mielenkiintoisesti.

Vastaa kysymyksiin mitä, miksi ja miten parhaan kykysi mukaan.

Laita loppuun myös jokin toiminnallinen ehdotus.

Jokaista meistä kiinnostaa oppimisen kannalta erilaiset asiat. Minä kysyn yleensä ”miksi tämä on tärkeää ja mihin tämä perustuu” ja päättelen loput itse.

Toinen taas saattaa miettiä ”miten” tämä tehdään. Jollekin on tärkeintä tietää se miten asiaa voi soveltaa käytännössä ja kokeilla. Häntä ei kiinnosta välttämättä teoriaosuus paskan vertaa.

Parhaalla tavalla tavoitat nämä erilaiset oppijat vastaamalla tekstissäsi seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi tämä on tärkeää? Mitä hyötyä tästä on lukijalle?
  • Mihin tämä liittyy? Mitä teoria, mikä tarina, mikä tutkimus?
  • Miten asiaa voi soveltaa käytännössä? Resepti, ohje, käytännön askeleet
  • Mitä jos mene ja sovellan asiaa? Mitä voin tehdä jo tänään?

Kuinka saat kirjoituksille lukijoita?

lukija

Voit kohdistaa tekstisi suoraan hakusanaan ja saada ilmaista liikennettä sivustollesi.

Googlen ilmaisella Keyword Plannerilla tarkistat helposti millaiseen ongelmaan asiakkaasi etsivät ratkaisua ja millä hakusanalla. Kun kirjoitat 3000 – 5000 sanan artikkelin aiheesta, voit löytää itsesi 2-4 kuukauden päästä killumasta kärkisijoilla.

Pian sivustollasi käy 100 potentiaalista asiakasta kuukaudessa ilman ylimääräisiä panostuksia. Pari niistä saattaa ostaa ja kirjoitustyö maksaa itsensä takaisin. Jos tämä asia kiinnostaa sinua enemmän, kannattaa lukea Joonan postaus aiheesta. Siinä hakukoneoptimointi käydään läpi yksityiskohtaisesti ja askel askeleelta.

Tärkeintä on aloittaa. Kärsivällisyys on hyve kirjoitushommissa. Jos sinulla on kiire johonkin, käytä jotain muuta keinoa.

Jaa tekstejäsi paikkoihin, joissa lukijoita on jo valmiiksi.

Esimerkiksi Facebookista löytyy useita eri ryhmiä, mihin voit käydä ajatuksiasi jakamassa. Varsinkin, jos ne eivät ole puhtaasti kaupallisia.

Perusta itsellesi myös sähköpostilista.

Listan perustaminen on sijoitus tulevaisuuteen. Jatkossa tavoitat yhdellä sähköpostilla kaikki listalle päätyneet lukijat. Erinomainen tapa huolehtia siitä, että ihmiset tulevat takaisin juuri sinun blogiin.

Tässä on kirjoitus sähköpostilistan perustamisesta ja käytöstä valmiiksi pureskeltuna.

Käytä Facebook-mainontaa.

Mainokset ovat hyvä tapa levittää omaa, arvokasta, sisältöä useammille ihmisille. Käytännössä Facebook pakottaa tähän, koska edes omille faneille ei pysty jakamaan omaa sisältöä enää niin helposti kuin aikaisemmin. Toisaalta omille faneille mainostaminen ei ole kovin kallistakaan.

Itse pidän tätä tärkeänä tapana levittää viestiä eteenpäin, koska hyvä blogiteksti ei synny tyhjästä. Silloin parinkympin sijoittaminen mainoksiin on pieni etu siitä, että tekstiä saa levitettyä sadoille ihmisille, ketkä eivät olisi muuten siitä kuulleet.

Lue tästä yksityiskohtaiset ohjeet Facebook-mainonnan aloittamiseen.

Ammattibloggaajan vinkit kirjoittamiseen

 

tiiakonttinen

Pyysin Tiiaa kirjoittamaan täsmävinkkejä blogitekstien suunnitteluun ja kirjoittamiseen.

Löydät Tiian osoitteesta www.tiiakonttinen.fi

Monet aloittavat artikkelin kirjoittamisen otsikosta, mutta en suosittele tätä taktiikkaa. Pelkän otsikon perusteella on vaikeaa saada sisältöön sitä viestiä, jonka haluaa. Otsikon tulisi olla viimeinen asia, kirsikka kermavaahdon päälle.

Parempi lähestymistapa on ensin määritellä artikkelille tavoite.

Mitä haluat saavuttaa artikkelin avulla?

Lisätä myyntiä? Hankkia lisää unelma-asiakkaita? Opettaa lukijaa vai kenties vain saada informaatiota eteenpäin?

Tavoitteen asettamisen jälkeen artikkelilla on olemassa struktuuri, punainen lanka, jonka sisällä sinun on helppo olla. Turha rönsyily jää kirjoittamisesta pois.

Artikkelin pituus vaihtelee sisällön mukaan:

  • Informatiivinen artikkeli on yleensä 600 – 800 sanaa pitkä.
  • Asiakashankintaan ja myyntiin tähtäävä artikkeli on pituudeltaan 800 – 1200 sanaa pitkä.
  • Asiantuntijuuden esiintuominen vaatii 1200 – 1800 sanaa pitkän artikkelin.
  • Lukijan opettamiseen tähtävän artikkelin pituus vaihtelee 1800 – 3000 sanan välillä.

On turha kuvitella, että lukija ei ehdi lukea 3000 sanan artikkeleita. Tutkimusten mukaan pitkät artikkelit saavat paljon jakokertoja somessa, koska pitkässä artikkelissa päästään pintaa syvemmälle asiasisältöön.

Lukijalla ei ole aikaa lukea liiba laabaa.

He lukevat jo Iltalehteä ja Seiska-päivää. Älä pelkää tuoda omaa asiantuntemustasi esille. Voit aivan hyvin kirjoittaa artikkeleissa “Mitä” ja maksullisen tuotteen ja palvelun sisällä “Miten”.

Voit pidentää artikkeleita pikkuhiljaa. Jo kuvien, listojen ja väliotsikoiden lisääminen tekstiin antaa pidemmän vaikutuksen. Älä kuitenkaan sorru jaarittelemaan artikkelissa, jotta saisit siihen lisää pituutta. Hyödynnä muiden julkaisemaan sisältöä, ota lainauksia kollegoilta tai lisää ote tutkimustuloksesta.

Artikkelilla on tietty ja tarkka rakenne.

Oikea rakenna auttaa sinua ohjaamaan lukijaa koko ajan eteenpäin. Lukijan mielenkiinto herpaantuu todella helposti ja jos sisältö ei ole mielenkiintoista, artikkelin lukeminen päättyy ja lukija siirtyy seuraavaan artikkeliin.

Otsikon jälkeen ensimmäiset 65 sanaa ovat ne tärkeimmät. Ne kiteyttävät sisällön ja koukuttavat lukijan jatkamaan lukemista. Itse asiassa jokaisen lauseen tarkoituksena on saada lukija lukemaan seuraava lause.

Kappaleet tulee olla lyhyitä 1 – 4 riviä pitkiä. Yli puolet lukee blogeja mobiililaitteilla, jolloin 9 riviä kirjoitettua tekstiä läppärillä onkin yhtäkkiä 21 riviä luettua tekstiä puhelimella. Tässä kohtaa moni lukija jättää jo leikin kesken.

Helpota lukijan lukukokemusta ja lisää tekstiin väliotsikoita, listoja ja kuvia tasaisin väliajoin. Listoja voit tehdä kahdella tavalla. Joko miettimällä miettiä listan sisällön etukäteen tai

  • jakamalla yhden kappaleen lauseiksi
  • ja purkamalla lauseet listaksi
  • jolloin tekstistä tulee luettavampaa.

Aktivoi lukijaa CTA (Call To Action) kehoitteilla.

Pyydä lukijaa twiittaamaan osa tekstistä tai liittymään sähköpostilistalle. Artikkelin lopussa oleva CTA ohjaa aina joko sähköpostilistalle tai myytävään tuotteeseen.

Artikkelin loppuun, ennen viimeistä CTA:a, voit tehdä lyhyen yhteenvedon artikkelista tai pyytää lukijaa jakamaan artikkelia eteenpäin omassa kanavassaan. Voi tuntua itsestäänselvyydeltä pyytää lukijaa jakamaan artikkelia mutta tutkimusten mukaan jakomäärät kasvavat keskimäärin 30 %, kun oikeasti pyydät lukijaa jakamaan artikkelia eteenpäin.

Kun artikkeli on valmis, otsikon miettiminen on helpompaa.

Lukija muistaa otsikosta 3 ensimmäistä ja 3 viimeistä sanaa. Pitkiä otsikoita ei tarvitse pelätä mutta varmista, että hakukoneoptimoinnin kannalta tärkeimmät sanat ovat ensimmäisenä.

Otsikon tehtävä on vain herättää mielenkiinto ja tunne. Jos otsikko ei saa lukijaa klikkaamaan artikkelia auki, koko työ, jonka olet tehnyt artikkelin eteen on mennyt hukkaan. Menestyneimmät ammattibloggaajat käyttävät yhtä paljon aikaa otsikon miettimiseen kuin artikkelin kirjoittamiseen. Tämän takia artikkelin kirjoittamista ei kannata koskaan aloittaa otsikon miettimisellä.

Hyvän otsikon kirjoittaminen on taito, joka karttuu harjoittelun tuloksena. Voit ottaa tämän tekniikan käyttöön: kerran kuussa kirjoita 100 otsikkoa. Harjoittelu tekee mestarin.

Lukija tarvitsee ohjausta.

Sinun tehtäväsi bloggaajana on ohjata lukijaa koko ajan kohti sitä tavoitetta, jonka alussa artikkelille asetit.

Kun artikkeli on valmis ja otsikko tehty, viimeinen askel on markkinoida artikkelia.

“Poissa silmistä, poissa mielestä” pätee blogiartikkeleiden markkinoimiseen siinä missä yrittäjyyteenkin.

Blogiartikkelia ei kannata jakaa välittömästi julkaisemisen jälkeen 10 eri somekanavassa vaan jaksottaa jakaminen useammalle päivälle. Tämän voi tehdä esimerkiksi ajastusohjelmien, kuten Hootsuite tai Buffer, avulla.

Muoti-, kauneus- ja lifestyle bloggaajat julkaisevat uutta sisältöä päivittäin. Yrittäjälle riittää kerran viikossa julkaistava artikkeli. Alle 1000 sanan artikkeleita voi julkaista 3 viikossa, 1000 – 1800 sanan artikkeleita 2 viikossa ja yli 1800 artikkeleita kerran viikossa.

Lukija tarvitsee aikaa prosessoida lukemaansa. Pitkät artikkelit, joita julkaistaan joka päivä vaativat ensinnäkin sinulta aikaa, mutta aiheuttaa lukijassa ähkyn tunteen. Liikaa informaatiota liian tiiviisti saa lukijan pitämään paastoa blogistasi.

Mitä seuraavaksi?

Tietysti seuraava looginen askel olisi, että perustat blogin ja aloitat blogaamisen. Jos se tuntuu sinulle tärkeältä. Mutta se ei yksinkertaisesti ole kaikkia varten.

Osa meistä haluaa käyttää jotain muuta formaattia. Mene vaikka Youtubeen, jos video on sinulle helpompi väline.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kun istutat siemenen tänään, voit nauttia puusi hedelmistä myöhemmin.

Kirjoita. Kärsivällisesti ja nöyrästi.

Seuraava kirjoitus

Varmista, että saat seuraavan kirjoituksen sähköpostiisi heti kun se julkaistaan.

Mitä teet seuraavaksi

1. Jos sinulla on kysymyksiä, jätä kommentti.

Jos sinulla on kysymyksiä kirjoituksesta, jätä kirjoituksen alle kommentti. Tai lähetä minulle sähköpostia timo@valmentaja-akatemia.fi.

2. Jaa kirjoitus eteenpäin.

Auta meitä ja jaa kirjoitusta eteenpäin Facebookissa, Twitterissä tai Linkedinissä. Kiitos!

Leave a Reply

Your email address will not be published.